deneme

deneme

Sunday 9 February 2014

Hollanda Mutfagi






   Hollanda' lilarin yemek aliskanliklari biz Turklerinkinden oldukca farklidir. Hollanda' ya yeni geldiyseniz buna alismaniz zaman alabilir. Bizim kulturumuzde kahvalti cok onem tasirken Hollanda' da bu fazla bir sey ifade etmez. Sabah kahvaltilarini sadece kahve icerek yapan Hollandalilar cogunluktadir. Ayrica sabah kahvaltisi ile ogle yemeklerinde ayni seyi yemekten de sikilmazlar. Burada yasayan Turklerin en zorlandigi konularin basindada yemek konusu iste bu yuzden gelir. Gelin Hollandalilar ogunlerinde ne yiyormus bakalim :





Kahvalti ve Ogle Yemegi: 

Hollandalilar kahvaltida ve ogle yemeginde ekmek arasi bir sey yerler. Ekmek arasindan kastim bizim ekmegi ikiye keserek yaptigimiz ekmek aralari veya saglikli sandvicler degildir. Hollandalilarin ekmekleri zaten genelde dilimli satilir. Ekmek arasida iki tost ekmeginin arasina birsey koyarak kapatmayla yapilandir. Eger ekmek yemezlerse bizim etimekleri andiran onlarin '' beschuit '' dedikleri biskuvileri yerler.



Ekmek arasi icin peynir ( kaas ) , Hollanda sucugu (worst, daha sonra Hollanda sucugundan size bahsedecegim) veya " pindakaas " dedikleri findik ezmesini oldukca sik kullanirlar.



rookworst
Ekmek arasi yapmadiklari zamanlarda yine ekmek uzerinde  margarin surup onunda uzerine " hagelslag " denilen bizim etipuflarin uzerinde gordugumuz kucuk cikolatalari dokerler yada recel surerler . Hagelslag Hollanda kahvalti ve ogle yemeginin EN SEVILEN elemanidir ve TUM Hollandalilar mutlaka yerler. (ogle aralarinda ellerinde hagelslagla ofislerinde oturan ciddi is adamlari sizi guldurmeye yeter bile :D) Her Hollandalinin evinde tencere yoktur, fakat hagelslag mutlaka vardir :)

Ogle yemeklerinden biraz bahsetmem gerekirse bizim ogle aralarinda yedigimiz yemeklerin, saglikli atistirmaliklarin, salatalarin hicbiri genel olarak Hollanda ogle yemeklerinde yer almaz. Bunun yerine dedigim gibi ekmek arasi veya uzeri tercihe edilir. Bunlarin disinda ogle yemeklerinde veya kahvaltilarda uzerlerine pudra seker serperek pannekoek veya daha kucuk hali olan poffertjes leri yani krepleri sikca tuketirler.


poffertjes


Aksam Yemegi:

Aksamlari bir parca et yada balik, haslanmis sebzeler ile ezilmis patatesin karisimiyla olusan yemekleri yerler. Daha onceden surada da bahsettigim gibi Hollandalilar 'stamppot' yani patates ezmesi yemeye bayilirlar. Haftanin en az 4 gunu sofralarinda stampot bulunur. Stamppotu akliniza gelebilecek her turlu haslanmis sebze ile karistirarak yaparlar. Bu yuzden patates Hollanda mutfaginin can diregidir. Patates uretimi bitse dunyada olecek ilk kisiler Hollandalilardir. Buradan ordumuza sesleniyorum eger bir gun Hollanda ile savasa girersek oyle kimyasal silahmis ucakmis ugrasmasinlar, direk patates uretimini durdursunlar :)))





Hollandalilarin stamppot kadar sevdikleri bir diger yiyecekte "erwtensoep" denen bezelye corbasidir. Erwtensoep kis corbasidir. Hollandalilar kis aylarinda cok fazla icerler ve erwtensoep yaparken icine rookworst atarlar. (rookworstu icine atmadiklari hicbirsey yok desem yeridir :D) 



Ayrica yemeklerden sonra hafif atistirmaliklari cok severler. Kahve saatlerinde kahvenin yaninda patates kizartmasi (patat), kroket, peynir kizartmasi (kaassoufle) ve frikandel yerler.  Bu atistirmaliklarin yaninda asla ekmek yemezler . Yani bu bize garip gelebilir.

kroket


kaassoufle
                                     Ben kaassoufleye bayiliyorum :)


frikandel




    Hollandalilar mutfaklarinin o kadar da iyi olmadiginin farkindadirlar fakat mutfak konusunda cok acik gorusludurler. Diger ulke mutfaklarini ozellikle Asya ve Turk mutfaklarini cok severler. 
   Alkol tuketimi Avrupa geneline gore Hollanda' da daha azdir. Hollanda' liar kahve tiryakileridir. Ister is yerinde olsun ister evde, hep kahve icerler. Misafilerine de kahve ikram etmek adetleridir. Cin cesnili icki olan jenever ve yumurta likoru  olan advocaat Hollandalilarin meshur alkollu iceceklerindendir.


Hollandada milyonlarca alkol cesiti vardir ve alkol fiyatlari Turkiye' deki gibi cok pahali degildir. Kucugunden buyugune her markette alkol reyonlari vardir. Bayanlarin en tercih ettigi icecek sarap veya likordur. Ayrica  Heineken' in bira fabrikasindan dolayi ( bknz : suraya) Hollanda birasi dunyaca unludur. 

Hollandalilarin mutfak anlayisinda tek sevmedigim nokta cocuklarina saglikli atistirmaliklari fazla kullanmamalaridir. Tum cafelerde cocuk menusu vardir ve bu menu patates kizartmasi yaninda frikandel veya krokettir. Yada uzerine pudra sekeri serperek yedirttikleri kreplerdir. Bu yuzden saglikli yemeyi ve yedirmeyi cocuklarina asilamadiklari icin hazir yiyecek furyasi Hollandayi esir almis durumdadir.



Hollanda' ya bir kac gunlugune gelirseniz mutlaka patates kizartmalarini deneyin. Fakat saticiya specialsaus lu olsun diye belirtin pisman kalmayacaksiniz. Eger uzun sure kalacaksaniz da yaniniza biraz tarhana falan alin en kotu corba yaparsiniz :)

(=^.^=) Herkese mutlu haftasonlari ve agiz tadi diliyorum (=^.^=)






59 comments :

  1. ayyyyyyyyy valla hiç bana göre değil, çok zayıf, çok fakir buldum yahu, nerede bizim zeytinyağlı sarmalar, piyazlar, harika yemekler,,,hep diyorum Türk mutfağının üzerine yok:))kız acıdım Hollandalılara:)))))))))gelsinler buraya yemek görsünler:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. oyle oyle gercekten cok fakir mutfaklari var :)
      Esim Turk yemeklerine bayiliyor. Evimizde hic Hollanda yemegi yapmiyoruz :) Ailesi de ne zaman Turkiyeye bizi ziyarete gelseler giderken uzulerek gidiyorlar :)

      Delete
  2. Ayy anlamadım bizim kuzen neden sabah kalkıyor dayanıyor kahve ve de gun boyu elma suyu.
    Adam on yılda hollandali olmuş demek ki.
    Her şey leri kötü olabilir ancak bira şahane. Burada da içiyorum hollanda birasi.
    Hic patates yedigimi hatırlamıyorum tuh.
    Şahane bi yayın olmuş öpüyorum seni
    Bilgisayar arızalı biliyorsun
    :))kankan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kankaam ozlettin ama kendini :)))
      Kuzenin iice hollandalilasmis, Turkiyeye daha sik gelsin, o kahvalti ne demek unutmus kesin :)) Patatesi mutlaka dene ''patat met speciaal'' de onlar anlarlar :) kori sevmiyorsan korisiz olsun de bi dahakine .
      Hollanda birasini bende cok seviyorum, zaten esimde bende bira insaniyiz evde tek icilen icki bira oluyor :) hatta evlilik teklifi yaptiginda esim sampanya patlatmisti ve ben onun sampanya oldugunu anlamayip ama hayatim sarap sevmedigimi biliyosun git minibardan iki efes getir oyle kutlayalim diye kezbanligimi gostermistim :) Evlilik teklifi ickimiz efesti :)))
      Kocamaan sevgilerimi ve opucuklerimi yolluyorum bende :)
      Cabuk don aramiza :))

      Delete
  3. aman allahım cok gelısmı ülkeler bızım turk mutfağına kurabn olsun dıyesım geldı tatlım rabbım sıze sabır versın ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. evet aynen oyle ulke gelismis mutfagi unutmuslar :))
      Guzel dilekleriniz icin cok tesekkur ederim, cok icten amiiiinnnnn diyorum :)
      Sevgilerimle

      Delete
  4. Hollandalıların yemek kültürünü iyi bilirim ama sigara içtiğim için sabah kahvaltısını atlayamıyorum. Güzel Pazarlar dilerim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabah kahvaltisi gercekten en atlanmamasi gereken ogun, iyiki atlamiyorsunuz :)
      Sizede guzel haftalar diliyorum

      Delete
  5. Kahvenin yanında patates kızartması da ilginçmiş yani :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahvenin yaninda baska neler yiyorlar ki artik patates kizartmasi bana normal geliyo :))

      Delete
  6. sabah ve öğlen berbat geldi de akşamları iyiymiş..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bana gore aksam en kotusu :) o vicik vicik olmus haslanmis sebzeler ( ozellikle lahana haslamasi ) mide bulandirici :)
      Kilo vermek isteyip veremeyen Turk hanimlari mutlaka hollandaya tasinmali :)

      Delete
  7. heeey yararlı bilgiii.
    şu bezelye çorbasını yapcam işte o zamaaan.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tavsiye etmem ama yaparsan tarifini verebilirim :)

      Delete
  8. Çok yararlı bilgiler bunlar iyikide uyarmış oldun Anercim oraya bir gün gelme fırsatım olursa yanıma alıcağım ilk şey yemek olacak :)
    Şaka bir yana Türkiyedede olmak üzere Makedonyadada hep ağırlıklı kültür yemeklerine alışmış olduğumdan listeyi okuyunca diyet listesi filan mı okuyorum bir an dedim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cok tesekkur ederim canim :))
      Evet cok uzun sure kalacaksan ve Burger kinge gitmekten sikilacaksan mutlaka yanina bol bol yemek al :)
      Evet ben zaten diyorum zayiflamak isteyen herkes Hollandaya yerlessin yalniz sorun yemekleri degil tatlilari. Mutfaklari ne kadar kotuyse tatlilari, cikolatalari, ickileri de bir o kadar guzel :) dikkat etmek lazim ^^

      Delete
  9. Kahvaltıyı nasıl geçiştiriyorlar ki böyle?
    Papaz bile her gün aynı pilavı yemiyor:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walla Hollandalilarla ilgili en ortak ozellik 'hicbirseyden sikilmamalari'' Her gun ayni yemegi ver banamisin demezler, programlanmaya o kadar aliskinlar ki o programi da asla degistirmezler o yuzden sikilma sorunlari hic yok :) Bende kahvaltiyi atlarsam karnimin gurultusunden kimseyi duyamiyorum, mecbur atlayamiyorum :)

      Delete
  10. Amanın Hollandaya falan gitsem aç kalacağım demek. Gerçi bir Türk restoranı bulursam sorun değil. Yemek konusunda çok açık fikirli olduğumu söyleyemem. Özellikle yemeğin görüntüsünü sevmedim mi tadı güzel bile olsa yemem :)))

    Kahvaltı benim için çok önemli yaa ama Türk kahvaltısı tabi ki. İşyerinde bile bunu yapmaya çalışıyorum. Hele de margarin sürüp çikolata parçası serpip kesinlikle yemem. Margarin yemiyorum zaten.

    Huysuz muyum neyim :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Her turk restorani guzel degil ben o hatayi cok yaptim, cogu lahmacunun icine ornegin mayonez sikarak veriyorlar. Fakat yinede Hollanda yemeklerinden iyi oldugu icin biz esimle ne zaman disariya ciksak Turk restaurantlarina gittik tek sorun benim et yememeyi tercih etmem ve turk restaurantlari kebab ve doner uzerine olmasi :)
      Huysuz degilsin bence tipik turksun :) Bende asla kokusunu sevmedigim goruntusunu sevmedigim bir yemegi yiyemem. biz guzel turk yemekleriyle o kadar simartilmisiz ki baska ulkelerde bu standarti bulamayinca olmuyor iste :) Bende margarin, hayvansal yag vesaire yemiyorum. Ayrica Olabildigince vejateryan beslenmeye calisiyorum Hollandada zor oluyor tabi :)

      Delete
  11. Neden bilmiyorum okurken midem bulandı :) O ne yaaa bezelye çorbasına sucuk koymak falan , ıyy :) Valla sana çok acıdım şu an. Sen alıştın mı bu yemek kültürüne peki ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe nedenini anlayabiliyorum :)
      Yok yemek kulturune asla alisamadim. alisabilecegimi de sanmam. Kizartmayi ne kadar cok sevsemde cok az yiyorum. hollanda mutfagi ya haslanip ezilme ya kizartma. Hic bana gore degil :) Allahtan esimde kendi yemeklerini sevmiyor evimiz Turk yemekleri ana bayi gibi :)

      Delete
    2. Hala Türk yemeklerini yapıyor ve yiyiyor olabilmene inan çok sevindim :) Ayrıca o yemeklerin bulunduğu masalarda oturmak bile zor yani, bakarsın eşinin ailesine de kendi yemeklerimizi sevdirirsin bir süre sonra :) Adamları kurtarmalısın bence bu eziyetten :)

      Delete
  12. Degisik tatlari severim hatta aşcilik kursuna gittim bi sure sirf italyan mutfagini ögrenmek icin.bak cok aciktim simdi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Italyan mutfagini bende cok begenirim. Asya mutfagini bir yere kadar. Brezilya mutfagindan inanilmaz hoslanmam . Turk muftagindan sonra en favori mutfagim Meksika mutfagidir. Bunun sebebi de Turk mutfagina en yakin buldugum icin :)
      Sen Hollandaya gelsen ac kalmazsin o zaman :) Bol bol tarif ogrenir donersin Turkiyeye :) Arada paylasirim blogta Hollanda tarifleri :)

      Delete
    2. Meksika soslarini bayiliyorum acili acili:) tesekkurler..

      Delete
  13. Merhaba,ben galiba uzun zamandir burada yasamamdanmidir nedir bilemedim ,Hollanda mutfagina ait bazi garip yiyeceklere baya baya alistigimi farkettim.hatta bazilarini ciddi ciddi cok severek yiyorum diyebilirim.ornegin kahvenin yaninda yada cay ile beschuit ,surme tereyagi(Lurpak olani),hagelslag(De rijter bitter olani) uclusune bayiliyorum.birde sebzeli kroket (van dobben a ait olani) favorim.poffertjes da cocuklarimin favorisi tavada cok az tereyagi ile kizartip uzerine pudra sekeri ile aslinda oldukca lezzetli:)Bunun disinda hollandanin milli yemegi patatesin her kose basinda satilan citir citir kizarmis halini sevmeyen yoktur herhalde.Hollanda mutfaginin bizim mutfagin kenarindan bile gecmesi tabiki soz konusu bile degil,aslinda kendilerine ait mutfak kulturlerinin olduguda pek soylenemez,zaten ulkemize tatile gidecek olan Hollandalilar genellikle tatilin en cok yemek bolumune odaklidirlar dikkat ettiysen:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba :) Insan zamanla alisiyor dedigin gibi bende ontbijkoek a bayiliyorum hatta Turkiyeye gelince ontbijkoekumuda getiriyorum :) aa sebzeli kroketi bende cok seviyorum :) poffertjesi oldum olasi sevemedim. kokusuna dayanamiyorum
      Evet patates kizartmasini sevmeyen olsun hehehe ama ben belgiek olanlari daha seviyorum daha buyukler ya :)
      Hehe esimin aliesinden biliyorum bizim yemeklere cok duskunler senin dedigin gibi :) Hollandali komsularimiza gelirken ne getireyim diye adettendir diye sordum antep sarma ile bulbul yuvasi istediler. Kilosunu biliyomusunuz siz onun diyemedim tabi :)) sormaz olaydim ^^

      Delete
  14. Alkollü içeceklerin tadını merak etmekle birlikte,canım acaaip kroket istedi,sevgiler :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kroket ve kausssufle inanilamz lezzetli :) Alkollu icecekler tadilmali ^^ herkes severmi bilmem ama ben gul aromali biralarini cok begeniyorum :)

      Delete
  15. aner sana mail attım geldi mi acep

    ReplyDelete
  16. Öyle kahvaltı mı olurmuş :)) doymam ki ben ne gözüm ne karnım:)
    bi de kroket içli köfteye benziyor ilk etapta bakınca dışından:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. demi oyle kahvaltimi olurmus kahvalti dedigin zeytinli peynirli salcali simitli olur :))
      Evet icli kofteyi goruntusu andiriyor keske tadida andirsa:) Kroketin icinde genelde et var fakat biraz daha sivi halde akiyor. Tadi guzel ama icli kofte kadar degil :)

      Delete
  17. yumyyyyyy bence guzel degısık her tada bayılırım ben kahvaltılarında doymama ama dıger ogunlerde baharatlıysa bırde hupletırım:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baharatli seylere bende bayilirim :) hic acimam yani yerim :))

      Delete
  18. bu site bana o kadar yardımcı olduki anlatamam. sunum ödevim var ve hollandayı anlatmam gerekiyor:9 sizin sayenizde hepsini bir aarada buldum:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa ne kadar guzel ise yaramisim :))
      Begendiyseniz ne mutlu
      Sevgilerimle :)

      Delete
  19. ben hocama hollanda sunumundan sonra küçük anahtarlık ya da daha değişik bir hediye almak istiyorum hollandayı anımsatan ama Türkiyede öyle biryer görmedim. istanbul'da alabileceğim bir yer var mı? acil evap lütfen:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhabalar seyahatte oldugum icin yorumunuzu gormedim, kusura bakmayin lutfen. Istanbulda Hollanda urunleri satan bir yer gormedim o yuzden bilemiyorum :(
      Sevgilerimle

      Delete
  20. Merhaba, öncelikle sizi tebrik etmek istiyorum. Bir ülke bu kadar güzel anlatılamazdı :) Okulumun Hollandaya yapacağı bir gezi var ve oraya gittiğimde kültürünü tanımadan gitmek istemiyorum. Sizin yazdıklarınız bana çok yardımcı oldu. Aklımda bazı sorular kaldı bu soruları gidermemin adına size ulaşıp bir kaç soru sorabilir miyim? :)

    ReplyDelete
  21. Kisisel is baslatmak için bir kredi gerekiyor ?.
    faturanizi ödemek için bir kredi gerekiyor mu?

    Simdi kredi.teklif@gmail.com bize hemen kredi transferi ile devam etkinlestirmek için: Eger ilgileniyorsaniz lütfen bu e-postayi basvurun. Ayrica bu e-postaya burada bize ulasabilirsiniz: (finance_institute2015@outlook.com) Eger ilgileniyorsaniz dolgu ve bu bilgileri dönerseniz biz,% 2 faizle kredi veriyor.

    ReplyDelete
  22. Oakland Capitals'a Hoş Geldiniz, Çalışkan insanlara,% 3'lük bir faiz oranıyla bireysel kuruluşlar için ihtiyaç duydukları fonları hızlı bir şekilde almaları için finansal destek sunuyoruz. Esnek kredi limitimiz var, Milyonlarca kişi tarafından güvence altına alın, Dakikalar içinde uygulayın. Bizim Özelliklerimiz; Hızlı Uygulama, Anında Karar, Hızlı Fonlama, Özel Destek.

    İletişim Ofisi: oakland.formal@hotmail.com

    ReplyDelete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)