deneme

deneme

Thursday 21 November 2013

Amsterdam Part 2



Herkese merhabalar sevgili seyirciler

Bugun ki programda Amsterdam gezimize kaldigimiz yerden son hizla devam ediyoruz. Eger Amsterdam' da mutlaka gorulmesi gereken yerler in ilk partini kacirdiysaniz buraya bi tik tik :) Gelelim simdi listemizin ikinci kismina....


1-Sex Museum :

Herkesin ilgi alanina girmese de Turkiye' de boyle bir muzenin olmamasindan dolayi bence girip gorulebilecek bir muze. Giris ucreti de cok uygun. Central Station' un cok yakininda, Amsterdam' in en islek alisveris caddesi Damrak Straat' taki muze, hemen hemen tum turistlerin ilk ugradigi muzelerden bir tanesidir. Giris ucreti de 4€ dur. Fakat muzede yas siniri vardir, 16 yasinin altindakiler giremez. Muze bir cok kattan olusuyor ve her katta ayri heykeller, tablolar, biblolar vardir. Ayrica iceride cok farkli bir sey gormustum. Bi bolume sokak telefonlari konmus. Bu  eskinden hep sokalarda birilerini aramak icin kullanilanlardan. Eger telefonun ahizesini kaldirirsaniz karsiniza bir kadin cikiyor ve sizinle kisik sesiyle konusuyor, ne dedigini anlamadim ama yine de cok farkli gelmisti :)




Muzede bazi heykeller hareket ediyor, eger hazirliksiz yakalanirsaniz heykelin onun geldiginizde calisan sensoru sayesinde heykel yaniniza gelip soyunur ve benim gibi korkuyla ciglik atar, komik duruma dusersiniz :)


 Ayrica muzede Mariyln Monroe' ya da yer verilmis. Inanilmaz gercekci duruyordu. Mariyln Monroe bolmesine geldiginizde filmi oynatmak icin bir dugmeye basiyorsunuz ve arkadan bir amca cikip Mariyln Monroe' nun fotograflarini cekiyor bu sirada o meshur sahne gerceklesiyor ve etegi havalaniyor. Daha sonra kisaca Mariyln Monroe' nun hayatindan bahsediyorlar.

                Bazi heykeller gercekten korkutucuydu. Bu da onlardan bir tanesi

Sex muzesi ile ilgili cok fazla fotograf yayinlayamiyorum. Yayinladiklarim aralarinda en masum olanlari. Cunku yayinlayacagim fotograflar pekte yayinlanmaya musait degil ve izleci kitlemde yas siniri olmadigi icin, kimseye zarar vermek veya kimseyi yanlis yonlendirmek istemem. Uzun lafin kisasi oyle Rijks museuma gittiginizdeki gibi buyulenmeyeceksiniz. Fakat farkli bir muze oldugu icin bazen sasiracak bazen de merak edeceksiniz. Meraki olanlarin ugramasini tavsiye ederim.




 2- Dam Square ( Damn Meydani) ve Koninklijk Paleis ( Amsterdam Kraliyet Sarayi) :


Amsterdam' in en unlu meydani Dam Square...Dam Square gormezseniz kesinlikle cok sey kaciracaginiz en guzel meydanlardan bir tanesi. Bir cok alisveris caddelerine acilan meydan da ayrica Amsterdam Kraliyet Sarayi' da bulunur. Yilin hemen hemen her donemi, sokak performanslari, festivaller, konserler hep bu meydanda yapilir. Ayrica fayton turlari cok meshurdur ve atlar inanilmaz buyuk ve bakimlidir. Zamaninda dunyanin 8. harikasi olarak defalarca anilan Koninklijk Paleis,  eskilerde Avrupa' nin en buyuk yonetici binasiymis. Gunumuzde de Avrupa' nin en buyuk saraylarindan bir tanesidir.

 Ne kadar heybetli bir bina degil mi ? Mimarisi inanilmaz guzel ve her bir tasinda ayri bir iscilik var yakindan baktiginiz da farkedeceksiniz.

    Kraliyet Sarayi onunde ki bir sokak performanscisi... Esimin garip bi arkadaslik anlayisi vardir :)

 Dam Meydanindaki bir sokak lambasi.. Sokak lambalari dahil en ince detayina kadar asaleti yansitiyor..

                                          Kraliyet Sarayinin icinden bir kare

                                         Yine Kraliyet sarayindan bazi kareler

 Ayrica son olarak Dam Meydaninda Kraliyet Sarayinin diger tarafinda 2. Dunya Savasi anisina 1956 yilinda yapilmis 22 metre yuksekligindeki unlu National Monument  vardir. Her yil 4 Mayis kurulus tarihinde Hollandalilar bu anitin onunde olulerini hatirlamak icin torenler duzenlerler.



Sex muzesinden direk ciktigimizda kendimizi Dam meydaninda bulmustuk ve meydanda anit ilk gordugum seylerden biriydi. Cahil ben boyle bir anitin oldugunu bilmedigim icin, sex muzesinden cikmis olmanin verdigi rehavetle esime '' nedir sizin bu erkek cinsel organi heykeli merakiniz ? '' diye kendimce espri yapmistim. Esim onun erkek cinsel organi degil, 2, Dunya Savasinda kaybettikleri buyuk dedeleri askerleri vs nin anisina yapildigini anlattiginda cok utanmistim :)




3- China Town :
 

Amsterdam' icinde sadece Cinlilerin kurdugu, Avrupa' nin diger bazi  ulkelerindede bulunan alsiveris caddesidir. Kasaptan, bakkala, kiyafetten masaj salonlarina, hersey Asya esintileri tasir. Inanilmaz otantik ve inanilmaz guzel bir yerdir. Ayrica icerisinde Hollanda' nin en buyuk Budist stilinde Cin tapinagi da buradadir. Yalniz Hollanda' da oldugunuzu unutmayin, tapinagin dahi kapanis saati vardir :)
  ( Hollandadaki ikinci buyuk China Town Den Haag dadir )

      Cin tapinagi( biz kapanis saati oldugunu bilmedigimiz icin iceriye giremedik)


 Esimle girdigimiz, Cin masasi salonlarindan bir tanesi... 60 dakikalik dayak yememden onceki mutlu yuzum :)
Bu kadinin oldugu masaj salonuna GIRMEYIN :) Masaj yaptirayim diye girdim, kadin gercekten uzerime oturdu ve beni yumrukladi. Amsterdam gezimizden sonra 2 gun sirt ve boyun agrisi cektim :)))


Ayrica China Town' da cok ucuz bir suru hediyelik esya bulabilirsiniz. Ben sosluk hastasi oldugum icin bol bol sosluk almistim :) Ayrica adim basi thai masaji yada cin masaji salonlarida bolca vardir.




4- Heineken Experience :


Heineken biralarinin ne kadar guzel oldugunu bilmeyenimiz yoktur. Bana gore biraz sert gelse lerde yinede Heineken Fabrikasina gidip biralardan denedim. Sizde Heineken Fabrikasina gidebilir hem hosca vakit gecirip, biralarin nasil yapildigini ogrenip hemde bedavaya bira icebilirsiniz :)





 



5-Madame Tussaud :
 

Angelie Jolie ve Bradd Pitt' le tanisip, David Beckham' i opmek istemez misiniz ? Bunlarin hepsini Madame Tussauds ' a giderek yapabilirsiniz... Tamam kabul ediyorum bunlari sadece balmumu heykellerle yapabilirsiniz :)
  Inanilmaz gerceklikte olduklarini gorunce kesinlikle sasiracaksiniz ve eger arkadaslariniza Madame Tussaud' ta oldugunuzu soylemezseniz sizin gercekten Britney Spears la fotograf cektirdiginizi sanacaklardir :)

Madame Tussaud, normal muzelerden biraz farki bir muze. Sebebi ise icinde cesitli aktivitelerin, partilerin yapilabilmesi. Ornegin eger 125 kisiden fazla kisiyle giderseniz, ozel bir programla Madame Tussaud icinde partilere katilabilir, Lady Gaganin balmumu ile ayni partide olabilir, fotograf cektirebilirsiniz. Amsterdam bu yuzden gormeniz gereken bana gore en farki sehirlerinden bir tanesidir. Cunku gordugunuz gibi muze bir anda parti alanina donusebilir. Amsterdam' da eglence alaninda fazla kural yoktur. Bu yuzden ozgurlukler ulkesi diye gecer...

                                 Ayrica muzeye son eklenen unlumuz Adele' dir



Muzenin isminin MadameTussaud olmasinin sebebi, Marie Tussaud' in muzenin kurucusu, ayrica ilk balmumu heykelleri yapan kisi olmasidir. Benjamin Franklin ve Voltaire in dahi balmumundan heykellerini yapmistir. Muzenin ismi bu yuzden Madame Tussaud tur.




6-Red Light District:


Hollanda' ya gelen hemen hemen herkesin en az bir kez ugradigi, kimine gore asiri kimine gore cok eglenceli olan, hemen hemen hic bir kuralin olmadigi gibi gozuken fakat aslinda gercegin cok farkli oldugu Red Light District.

Red Light District aslinda Amsterdam' in en buyuk caddelerinden biridir ve tabiki de en unlusudur. Bolge fuhus sektoru ile unludur. Kirmizi lambali kucuk kucuk yuzlerce oda icinde guzelinden cirkinine kadar her cesit hayat kadininin bazen tamamen ciplak bazense fantazi kiyafetlerle kendini pazarladigi yer....
Hemen hemen her seyin yasal oldugu bu yerde kucuk odalarindaki kadinlar gosterileriyle musteri cekmeye calisirlar. Kimisi soyunur, kimisi dans eder kimisi odasindan cikar sizinle konusur... Musteri bulduklarinda perdelerini kapatirlar, boylece dolu olduklarini bilirsiniz. Kirmizi isigin kapandigi zamansa calisma saatlerinin bittigini..Fakat Red Light District' inde kurallari vardir. Bi kere burasi polis korumasi altindadir. Tum her yeri kamera sistemiyle izlenir. Kadinlara dokunmak, rahatsiz etmek, saldirmak imkansizdir, zaten kadinlar da pek korumasiz degillerdir. Red Light District fuhus bolgesi oldugu kadar da yasam bolgesidir. Icerisinde restaurantlar, kafeler, barlar, tarihi yerler ve Amsterdam' in en eski yapisi ve kilisesi olan Oude Kerk' te buradadir..Yanlis duymadiniz ozgurlukler ulkesinde ozgurluk sehrinde tam bir modernlik hakimdir. Iki adim otede kirmizi lambali odalarinda kadinlar kendilerini gosterirken, iki adim sonra ibadet eden yada kiliseyi ziyarete gelen insanlari gorebilirsiniz. Kimse kimseye sen neden fuhus yapiyorsun, sen neden dans ediyorsun, sen neden acik giyindin yada sen neden ibadet ediyorsun demez. Herkes istedigini yapmakta ozgurdur. Ve sanilanin aksine sadece erkeklerin ugradigi bir yer degildir. Kadinli erkekli, yaslili gencli yerli yabanci turistlerin akinina ugrar burasi. Yani sizi rahatsiz eden veya sizin icin tehlikeli bir durum olmaz. Sadece yuksek sesle rahat birak beni demeniz yeterlidir. Siz gormeseniz de Red Light District' in her yeri polis kaynar o yuzden asla kohne kotu keslerin ve uyusturucularin etrafta kol saldigi, sokaklarda sizmis alkoliklerin bulundugu, tehlikeli bir yer degildir. Aksine son derece aydinlik, guzel dekore edilmis, sizin gibi bir suru isanin merak ettigi icin ugradigi bir yerdir. Ayrica Bekarliga veda partilerinin de ugrak adresidir. Icerisinde bir cok sex shop, gay bar, randevu evi, sex sinemasi, normal sinema, tiyatro, cesitli muzeler, coffee shoplar ve striptiz klupleri vardir.

Aslinda Red Light District' in kurulus amaci turistik degil, 14. yuzyilda kadin arayisi icerisinde sehre gelen denizcilerin talepleridir.
Su anda eglence merkezi olarak gorulen bolgede, hemen hemen her kesimden bir suru insanin yasadigi ve ozgurluklerin hosgoruyle karsilandigi bir yerdir.

Hollanda' da hayat kadinligi ayni uyusturucuda oldugu gibi cok uzun zamandir izin verilen bir seydir. Hollandalilarin anlayisi ,gizli kapakli olmasindansa izinli yasal ve denetimli guvenli olmasidir.

Red Lighht District ile ilgili olarak sizi uyaracagim iki sey var.. Birincisi ASLA kadinlarin fotograflarini cekmeyin. O kucuk odalarindan bir anda cikip, kameranizi elinizden alabilirler ya da kirabilirler. Ayrica telefonlarinizi onlara dogru dogrultursaniz da onlarin fotografini cektiginizi dusunur ve aynini telefonunuza da yaparlar. Ikinci soyleyecegim sey ise yankesicilere cok dikkat etmenizdir. Sokaklar cok kalabalik oldugu icin farketmeyebilirsiniz. Burayi gezeceginiz zaman degerli esyalarinizi yaninizda getirmeyin. 







7- Amsterdam Arena :


Bir futbol hayraniysaniz Hollanda' nin unlu takimi Ajax' in stadyumunu gormek isteyeceginizden eminim. Stadi ziyaret edeceginizde, iyi bir rehber esliginde Ayax tur adiyla 1-1.5 saat suren turlar duzenlenir, bu turlara katilabilirsiniz. Bu turlarla stadyumun buyuk cogunlugunu, Ajax muzesini gorebilirsiniz ve sansli gununuzdeyseniz bir antremani izleme sansiniz bile olur. Tur ucreti su anda 10.5 Eurodur.

 Amsterdam Arena Ajax' in stadyumu olmakla kalmaz ayrica Hollanda' nin en buyuk stadyumudur. Sadece futbol aktiviteleri degil, konserler, partiler ve diger organizasyonlar icin de kullanilir. Stadyum acilip kapanabilen cam bir catiya sahiptir. Ayrica Amsterdam Arena bir cok cok unlu ismin konserlerinede ev sahipligi yapar. Bu isimlerden bazilari Michael jackson, Madonna, Rolling Stone, Celine Dion dur.




Ayrica dunyaca unlu Techno Partiler olan, Sensation White ve Sensation Black Amsterdam Arenada yapilir.




8- Bazi ilginc Muzeler :



Amsterdam sehir olarak bir muze zenginidir. Gezecek zamaniniz kalirsa bazi farkli muzeleri gorebilirsiniz. Bu muzelerden bazilari Torture Museum ( iskence muzesi), Diamond Museum (pirlanta muzesi), Museum of Bags and Purses (canta muzesi) ve Hash Marihuanna & Hemp Museumdur. 

Torture museum iskence muzesidir. Muzenin yapilis amaci insanligin zalimligini gostermektir. Muzede bir cok orta cag iskence aleti ve bir giyotin vardir.

Diamonds Museum' da pirlantinin tarihi, insanlarin neden, nasil pirlanta kullanmaya basladigi ve pirlantanin nasil zenginlik ve guc gostergesi olarak kullanildigi anlatilir. Ayrica muzede bir cok pirlanta ornekleri gorebilirsiniz. Haydi kizlar bu muze tam bizlik :))




9- Science Center Nemo :


1997 yilinda Kralice Beatrix tarafindan kurulan, Hollandanin en buyuk bilim merkezidir. Toplamda 5 kattan olusan merkezde, bilimle oynayabilirsiniz :) 
5 kat boyunca kesfedeceginiz bir cok bilimsel ve teknolojik oyuncaklar ve aletler vardir. Bilimi kendi kendinize deneyerek ogrenebilirsiniz. Biraz entellektuel vakit gecirmek isterseniz, Nemo tam sizlik bir yerdir. Buranin yapilis amaci bilimi eglenceli ve daha kolay ogrenilir bir hale getirmektir. Pisman olmazsiniz, muhtesem bir yerdir. Yerli yabanci bir cok turistte, cocuklarini sikca Nemo' ya getirir.


Gordugunuz yesil kocaman gemi seklindeki bina, Nemodur. Kanal turu yaptiginizda onunden gececeksiniz, hatta botununz onunde duracak.








10-  Cicek Pazari :


Hollanda' nin hemen hemen her sehrinde cicek pazarlari vardir. Fakat Amsterdam' daki cicek pazarinin, dunya uzerindeki tum cicek pazarlarindan bir farki vardir. dunyadaki tek yuzen cicek pazaridir. 1862 yilinda kurulan Amsterdam cicek pazari kanal uzerine kurulmustur. Mutlaka herkesin gormsi gereken bir goruntudur. 

Her gun pazara taze cicek getirilir. Pazarin bir diger ozelligi ise satilan ciceklerin cesitliligidir. Ayrica yilbaslarina yakin zamanlarda her renk flemenk lalesi pazari susler.

Pazarin bazi kisimlarinda hediyelik esya  satan yerler de mevcuttur. Pazar kesinlikle uygun ucretlidir. Dekorasyona siz de benim gibi ilgiliyseniz, Amsterdam yolculugunuzun sonuna dogru bu pazara ugrayin ve lale seklindeki dekoratif lambalardan alin. Hem cok uygun ucretliler, hemde harika gorunusluler, super bir hediye ayrica :)










11- Hortus Botanicus :
 

 Amsterdam' li doktor ve eczacilar icin  1638 yilinda kurulmus, dunyanin en eski botanik bahcelerinden biridir. Bahce 6000 den fazla bitki cesidiyle, onemli turistik yerlerden bir tanesidir. Dunyada yok olma tehlikesinde olan bir cok agac ve bitkiyi burada gorebilirsiniz.







12-  Amsterdam Dungeon ( Amsterdam Zindani ) :


 Icinizin urperecegi, korkacaginiz muze ozelliginde bir zindandir. Amsterdam' in 500 yillik karanlik gecmisini 7 aktor, 11 gosteri ile hayata gecirir. Camli labirentli bolumlerde insanlarin idam edildigini gorebilirsiniz.

Zindan icerisindeki tur yaklasik 80 dakika surer . Ayrica iceri de Hristiyan olmayan yada hristiyanligi secmeyen 127 kisiyi idam eden  Peter Titelmann' in figurleri de bulunur. Tur sonunda bir roller coastera geleceksiniz.

 Maalesef iceride fotograf cekmek yasaktir, zaten korkmaktan fazla fotograf cekmeyi dusunemeyeceksiniz :)










Bunlarin haricinde;

  14. yy dan kalma Roma katolik kadinlarin kaldigi, yari dini yerlere ev sahipligi yapan Beijnhof' u gorebilirsiniz. ( Bolgeye girmek serbesttir fakat orada yasayanlari rahatsiz etmemeye ozen gostermelisiniz )

ya da Amserdam' li unlu filozof Spinoza nin heykelini







ya da tamamen buzdan yapilmis bir bar olan Xtra Cold Ice Bari ;




ve bunu gibi daha bir cok adini sayaayacagim yuzlerce yeri gorebilirsiniz. Ilk postumda dedigim gibi yapabileceginiz en guzel sey, bir Amsterdam haritasi edinip, bisiklet kiralayip, bastan sona bu guzel ulkenin muhtesem baskentini gezmenizdir.


Bugunku gezi programimizin da sonuna gelmis bulunuyoruz sevgili seyirciler, bir diger programda gorusene kadar kendinize dikkat edin, siki giyinin aman ha usutmeyin :)

Herkese su soguk gunlerde, simsicak sevgi dolu gunler diliyorum...














41 comments :

  1. eşine yaptığın espiriye çok güldüm canım :) gerçekten gezilip görülesi yerler paylaşımın için teşekkürler sevgilerimiyolluyorum :)

    ReplyDelete
  2. :)) tesekkur ederim tatlim :) sevgiler benden :*

    ReplyDelete
  3. Şapkana bayıldım,şahane bir gezi yazısı..Devamını bekleriz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hosgeldin :) Cok tesekkur ederim hehe bende cok severek almistim Amsterdam' dan. Adim basi bu tarzsapka satan yerler var :)
      Devami yakinda gelecek
      Sevgilerimle :)

      Delete
  4. Seninle gezmiş gibi oldum çok guzel bi blog takipteyim yeni yerlere gidicem canım :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hosgeldin iyiki de geldin :)
      Bol bol gezelim birlikte :)
      Sevgilerimle

      Delete
  5. vay canına müthişsin ya, gidip gezmiş kadar oldum , teşekkürler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guzel yorumlarin icin tesekkur ederim :)

      Delete
  6. Banada kısmet olur inş oralara gelmek tadını çıkar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insallah canim :) Gelirsen hic pisman olmazsin, garanti veririm :)

      Delete
  7. Öncelikle teşekkür ederim bloguma yorum bıraktığın için, seni ve blogunu tanıdım. harıka postların sayesinde nerelere gideceğimizi planlayarak gelebileceğiz. Takibe aldım canım.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhabalar hosgeldiniz :) Bende sizin blogunuzu severek okuyorum, tariflerinizi cok begeniyorum :) Yardimimin dokunduysa o kadar emek vermeme degdi :)
      Sevgilerimle..

      Delete
  8. bişey dicem;bizim kuzen orda yaşıyor,nisan ayında 4 gün geçirdik,tadı damağımda kaldı,şimdi bu postu okuyunca ona diş biledim,göremediğimiz bazı yerler yüzünden:)ancak şahane 4 gündü,çok güzel bir şehir
    teşekkürler,çok sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Bi dahaki sefere gormedigin yerleri de gorursun insallah :)) evet katiliyorum gercekten cok guzel bir sehir
      Sevgilerimle :)

      Delete
  9. Merhaba,
    2 sene önce Hollanda'ya gitmiştim, yazınızı ve fotoğraflarınızı görünce çok hoşuma gitti tekrar hatırladım:=)
    Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle...
    www.neclasolen.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhabalar oncelikle hosgeldiniz :) Tesekkur ederim
      Tabiki de gelirim.
      Sevgilerimle...

      Delete
  10. Hollanda'ya gitmiş kadar oldum :) Her yer çok güzel ve temiz...

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba. Oncelikle Amsterdam cok buyuk bir sehir degil o yuzden her yer size yakin gelecek. Amsterdam yazilarimda yazilan yerler haricinde daha bahsedemedigim bir suru guzel yer var. Fakat siz zaten gezerken oralari kesfedeceksiniz. Haziran' da hava genelde 20lerde seyreder. Size simdiden size keyifli tatiller dilerim.
      sevgilerimle

      Delete
    2. Cevabınız için teşekkürler :) mutlaka girmelisiniz dediğin yer var mı?

      Delete
    3. Rica ederim yardim edebiliyorsam ne mutlu :) nelrden hoslandiginizi bilmiyorum ama yinede mutlaka kanal turu yapmalisiniz. Kanal turuyla sehrin cok buyuk kismini goreceksiniz

      Delete
    4. Amsterdam'a gittim gezdim harika bir yer . Bursa'da hiç o kadar yürüdüğümü hatırlamıyorum. Kanal turunu son güne bırakmıştık ama yağmur yağmaya başlayınca havaalanina gitmek için vakitte az kalınca yapamadan döndük.

      Delete
    5. Artik bir dahaki sefere kaldi desenize :) Eglenmenize sevindim
      Sevgilerimle

      Delete
  12. Bilgiler için çok teşekkürler harika olmuş. Eşim ve 4 yaşındaki oğlumla bu Temmuzda 2 gün Amsterdam da kalmayı planlıyoruz. Bize önerebileceğiniz uygun fiyatlı otel-apart veya benzeri güzel ve temiz bir yer var mı? Sevgilerimle Banu

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Hiç sıkılmadan ve heyecanla sanki her bahsedilen yer ve mekanları geziyormuşcasına okudum yaşadım. Fotoğraflar ve yorumlar hele anlatımlara bayıldım..:) Emeğinize ellerinize o güzel gönlünüze saglık..;) Bütün bu güzel bilgiler için çok ama çok teşekkür ederim. Mutuluğunuz ve huzurunuz daim olsun..

    ReplyDelete
  15. Kisisel is baslatmak için bir kredi gerekiyor ?.
    faturanizi ödemek için bir kredi gerekiyor mu?

    Simdi kredi.teklif@gmail.com bize hemen kredi transferi ile devam etkinlestirmek için: Eger ilgileniyorsaniz lütfen bu e-postayi basvurun. Ayrica bu e-postaya burada bize ulasabilirsiniz: (finance_institute2015@outlook.com) Eger ilgileniyorsaniz dolgu ve bu bilgileri dönerseniz biz,% 2 faizle kredi veriyor.

    ReplyDelete
  16. Amsterdam Part" could refer to a specific section or area within the city of Amsterdam, Netherlands. How Hack Mobile Amsterdam is known for its diverse neighborhoods, each offering unique experiences.

    ReplyDelete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)