deneme

deneme

Sunday 23 March 2014

Nasil Mutlu Yasanir?





Ehem ehem...
Bu konu hakkinda en son ahkam kesmesi gereken kisi benim aslinda. Cunku cok cabuk modum duser ama yinede genel olarak cok mutlu bir insanim. Hayatimi ve onun icindeki herseyi severim, elimden geldigince de kabullenirim.
 Iyi yasayabilmek icin bazi belirledigim kurallar vardir. Bence bunlari yapan herkes iyi hatta iyiden iyi bir hayat surer. Tabiki sizin de eklemek istedikleriniz olacaktir. Cekinmeyin. Ancak bu sekilde bilgi alisverisi yapabilir, daha guzeli bulabiliriz.





1- Mutlu olmak icin cok az seye ihtiyaciniz var.

   ''Yiyebilecegin bazi sebzeleri yetistirmek, basini sokabilecegin mutevazi bir ev, bir kac kiyafet , guzel kitaplar, seni sabahtan aksama kadar hirsla calistiran degil, daha sakin bir ortam saglayan bir is ve tabiki sevdiklerin''

Bunlar yegane mutluluk kaynaklari. Sende herseyi hazir almak yerine, ise ictigin sutlerin karton kutularini yada plastik siselerini atmayip saksiya cevirerek bir kac kucuk bitki yetistirmekle baslayabilirsin. Salatana koyacagin malzemeni kendi yetistirdigini bilmenin verdigi haz paha bicilemez.. Dunyanin en guzel sevine sahip olmak , en guzel koltuklarinda oturmak zorunda degilsin Icinde rahat ve huzurlu olacagin bir yere sahip olman  mutlu olmaya yeter.. Ev esyasina verecegin parayi sevdiklerinle tatile cikip yeni yerler kesfetmeye harcayabilirsin.. 



2- Az para iste. Merak etme fakir degilsin.

Cok paran olabilir. Fakat eger her zaman daha fazlasini istersen sonu gelmez bir donguye girersin ve asla mutlu olamazsin. Iste o zaman fazla parasi olmayip, onunla yetinmesini bilenden daha fakir olursun. Unutma en guzel seyler her zaman bedavadir...





3- Keyif ile yonetil, korkuyla degil. 
 
Cogumuz genellikle birseyleri kacirmaktan yada kaybetmekten korkarak yasariz. Degisimden duyulan korku yada yeni bir cevreden duyulan korku her tarafimizi sarar. Korkularin bizi yonetmesine izin vermektenden cok, birazda eglencenin ve o anda sahip olduklarimizin verdigi keyifin bizi yonetmesine izin verelim.



4- Kucuk mutluluklara minnet et.
 
Bir dilim karpuz, bir parca cikolata, su anda elinde tuttugun cay, camdan disariya baktiginda gordugun gunes, cagla...
Basit  keyifler, cok zengin olanlarina kiyasla daha mutluluk vericidir. Hatta kizartmalar veya sekerli icecekler bile dozunu ayarlayip, yerinde yaparsan mutluluk verir.          
    
Kutuphaneden aldigin mis gibi kokan kitap, yabanci birinden gelen gulumseme, sevdiginle kol kola acik havada yurumek, yorucu bir spordan sonra alinan dus, cimde yalinayak yurumek, cocuklarinin soyledigi komik sozler ve daha bir cok basit mutluluk icin minnet  duy.



5-  Sahip oldugun seylerle, bulundugun yerde mutlu ol.

 Cok sikca baska bir yerde, baska kisilerle olmayi, yada su anda yaptigimiz seyi degilde baska seyleri yapmayi dileriz. Fakat su anda yanimizda kim varsa bu olabileceginin en iyisidir. Sadece kendimiz olsak bile.. Yaninda oldugumuz kisi(ler), bulundugumuz yer ve sahip olduklarimiz bize yeterlidir. Su anda neye sahipsen bu su an icin olabileceginin en iyisidir. Su anda ne yapiyorsak bu zaten muhtesemdir!




 6-  Bu ana odaklan.

 Gelecek ile ilgi kaygi duymayi birak, gelecek zaten gelecek, istesende istemesen de.. Gecmisini surekli dusunup kendi yemeyi de birak, o da adi ustunde ''gecmis''. Bir gununun ne kadari  o ani yasamak veya o an ne yaptiginla ilgilenmek yerine, gelecegi veya gecmisi dusunerek geciyor ? Bu ani yasa, dolu dolu yasa!



7-  Biraz sefkat duy.

Bu dunyada bir tek biz yasamiyoruz. Ilk insanda biz degiliz , sonuncuda biz olamayacagiz. Kucuk bir karincadan, evimize giren bocege, havada ucan kelebekten. sokakta her gun onunden gectigimiz kirli kediye kadar etrafimizdaki herseyin bizimle birlikte yasamaya hakki var. Eger sadece sevdiklerine degil de sevmediklerine, korktuklarina da biraz sefkat gosterirsen, bu senin ruhuna da iyi gelecek. Goreceksin kapanmayan yaralarin daha hizli kapanacak.. Sefkatin iyilestirici etkisinden kendini mahrum etme.




                                  Her yer mutluluk sen yeter ki gormek iste !













50 comments :

  1. çok tatlısın ve de şahane

    ReplyDelete
    Replies
    1. tesekkur ederim o senin sahaneligin :))) mutluyum esimi gorecegim diye bu aradada bi post yaziveriim bari dedim :)

      Delete
  2. Benim gibi dusunen birilerinin varligini bilmek bile guzel hissettirdi beni :)
    Artik hic kimse mutlulugu kucuk seylerde aramiyor maalesef ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cok haklisin, kucuk seyler halbuki en mutlu edeni ama nedense cok cabuk yok sayiliyorlar.. ama bizim gibi insanlarda var :)

      Delete
  3. "Eksik bir şey mi var hayatımda, bak çayım sigaram herşeyim tamam" demek geldi içimden, şükretmek de bir adım öteye taşıyor benim mutluluklarımızı sanki, paylaşmak çoğaltıyor bir de, yedi kardeş bir fındığı paylaşmışlarsa biz neyi paylaşamıyoruz, bir de içten bir selamı kimseden esirgememek lazım bence :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boyle diyebilmek bence zaten en onemli sy. Yoksa herseyin mukemmel oldugu anda altimizda yatlar katlar oldugu zaman herkes mutluyum der zaten...evet paylasmak kesinlikle cogaltiyor..
      kocaman selamlar :D :D

      Delete
  4. mutluyum, mutlusun, mutluuuuu:)

    ReplyDelete
  5. çok güzel yazmışsın cnm. küçük şeylerden de mutlu olmayı bilmek lazım.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cok tesekkur ederim :D en azindan denemekten zarar gelmez demi :)

      Delete
  6. Cok güzel bir yazi olmus. Cok ufak seyler ile mutlu olmayi bildigim icin kendimi cok sansli hissediyorum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cok tesekkru ederim ahukadercim :) o zaman gercekten sanslisin, cok sanslisin :) Bende bu yuzden hep kendimi sansli hissederim, mutlu oldugumuz gunler yanimiza kar, hepimiz gidicez bi gun

      Delete
  7. küçük şeylerden mutlu olmayı bebeişlerimize de öğretmek lazım

    ReplyDelete
    Replies
    1. evet kendimiz olalim onlarada ogretelim.. Aslina bakarsan bebislerimize ogretme kismi beni korkutuyor.. o kadar cok ogretmemiz gereken sey varki okudukca ogreniyorum ogrendikca allahim bunlara ben nasil yeticem diyorum :) senin blogundan ve bu tarz mothering bloglarindan cok sey ogreniyorum ama uygulayabilirmiyim bilemiyorum, cok engin bir deniz ben daha ortada fol yok yurmurta yokken kaybolmus hissediyorum :)

      Delete
  8. Yedi maddeye can-ı gönülden katılıyorum, çok haklısın, çok para mutluluk değildir hatta para mutluluk getirmez denir ve doğrudur, tamam yoksul olalım da demiyorum ama başımızı sokacak ev, ay sonunu getirecek kadar paramız olsun yeter, merhametli olmak, başka canlılara da sevgi duymak, merhamet etmek en güzel şey...
    eline sağlık Aner'ciğim Bücürük'le öpüyoruz:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. evet tabiki tum paramizi carcur edip sizinde dediginiz gibi ay sonu nasil gelecek kaygimiz olmasin, ama olanada buna sukur bu bana yeter demeyi bilmeliyiz. Magazin programlarina denk geldikce soyle bir bakiyorumda .. tum bayanlarin elinde ve uzerinde sifirlarini tahmin edemeyecegimiz fiyatli cantalar ve kiyafetler, erkelerin altlarindaki arabalar uzay cagindan fiskirmis gibi ama yuzlerine bakiyorsun hepsi mutsuz, bu cok hissediliyor, bir arayis icindeler.. iste bu en buyuk kaniti paranin mutluluk getirmedigi sadece gecici bir haz verdigi...
      Cok tesekkur ederim sizi saygiyla bucurugude sevgiyle opuyorum :D

      Delete
  9. mutluluk sadece istemekte saklı bence de, sadece istemekte. güzel paylaşım. sevgiler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. katiliyorum size :) cok tesekkur ederim
      Sevgilerimle

      Delete
  10. canım tebrık ederım senı zaten başka turlusu hayat cekılmez bıryer olurdu değilmi?

    tesekuuler yazı ıcın ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bircancim cok tesekkur ederim guzel yorumun icin :)
      Evet baska turlu bi kadar sikinti sorun cekilmez :D

      Delete
  11. Maddeler süper...mesela şu an bir parça çikolata olsa ne kadar minnettar olurdum anlatamam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) aah suan cikolata olsa bende cok mutlu olurdum, kim olmaz ki :D en iyisi ben markete gideyim :D

      Delete
  12. tatlım sana sabah mail attım,görmemişsin baksana ona

    ReplyDelete
    Replies
    1. simdi gordum cevapladim :)
      bide optum :)

      Delete
  13. bence de mutlu olmak için o kadar çok neden var ki,
    en başta sağlıklı olmak
    bin şükür
    bunları görebilen dostlarımın olduğunu bilmek güzel
    sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet sagli olmazsa zaren bu diger saydigim siklarin hicbiri var olamaz , basta saglik :))
      Cook tesekkur ederim
      Sevgilerimle...

      Delete
  14. Sen zaten çok güzel özetlemişsin, birde yaşarken uygulayabilsek bunları ne güzel olurdu sevgiler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bazen unutuyoruz bir kosuaturmacanin icine girip , uygulayabilmek asil mesela sanirim :)) kendimize bol bol hatirlatmak gerek:)
      Sevgilerimle

      Delete
  15. Çok güzel,
    bazen bildiğimiz ama unuttuğumuz şeyleri hatırlattığın için teşekkürler :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rica ederim :)) asilben tesekkur ederim boyle guzel yorumlarinla beni motive ettigin icin :)
      Sevgilerimle

      Delete
  16. bencee, bir deeee, insanlardan uzak durmak :)

    ReplyDelete
  17. zor arkadaşım bir sürü kendini bilmez insanlarla mutlu olmak...:)gelip en mutlu olduğun anda elinden alıverirler mutluluğunu...ve bu sebeple deeptone'a katılıyorum en güzel mutluluk insanlardan uzak durmak:)))hatta bazen diyorum kendi kendime bir dağ evi yap kendine olmasın hayatında kimse:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabi bide bu var dimi ..siklarima insanlardan olabildigince uzak durun sikkini ekleseymisim olurmus:) caani gonulden dengesiz, kendini bilmezlerden uzak durmamizin mutlulugumuzu arttirdigina katiliyorum :))
      Dag evinde fazladan odan var mi ? :))

      Delete
  18. çokkk güzel bir yazı olmuş :)
    bu arada blogumdaki mimi vaktin olunca yapar mısın sen de? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa mimlendim mi :)) cok tesekkur ederim tamam mime bakicam en kisa zamanda yapmaya calisicam bu aralar cok yogunum malum hollandaya donuyorum bugun ama ilk firsat mimi yapicam :))

      Delete
    2. yaaa giderkennn beni de götürmeni istememiş miydim ama benn sendeeennn? :)
      hehehe iyi yolculuklar canımmm!
      ne zaman müsait olursan yaparsın tatlım hiç önemli değil ^^

      Delete
    3. Gel canim gel goturiiim seni :)) gezelim birlikte :)

      Delete
    4. ayhh bitanesin sen yaaa
      :))

      Delete
  19. bi yalancıktan mutlu yaşanır:) birde gerçekcikten mutlu yaşanır :)

    ReplyDelete
  20. Çook güzel bir yazı olmuş, teşekkürler:)
    Gerçekten de çoğu güzel şey parayla yapılır ama en güzel şeyler bedavadır:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim :)) mesela gulmek bedava dimi :))

      Delete
  21. Güzel bir yazı olmuş:) Muutluluk kısmen bizim elimizde....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkur ederim :) evet "kismen" buradaki anahtar kelime... saglik olduktan sonra mutlulugumuzu kendimizin yarattigini dusunuyorum tabiki olum ayrilik gibi cok acu verici olaylar olmadiginda...onlar oldginda da acimizi dibine kadar yasayip yine donmeliyiz hayata (teoride guzel uygulamada berbat zor tabi)
      :)

      Delete
  22. İnsanlardan uzakta sevdiğin ve sevdiklerinle birlikte olduğun yerde mutlusun. :) Şehir hayatı tam bir mutsuzluk sebebi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Coook dogru :)) fazla insan fazla dert demek maalesef :)

      Delete
  23. Merhaba
    Yazı çok güzel olmuş. Ben de birşeyler söyleyeyim nacizane. Olumsuz, sürekli şikayet eden insanlardan, negatif ortamlardan uzak durmak ta mutluluk için gerekli. Bir de insanlardan çok beklentiye girmemek mutluluğa katkı sağlar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba :)
      Cok tesekkur ederim guzel yorumun icin. Ayrica tamamen katiliyorum dediklerine... Mutluluk icin surekli sikayet eden, hicbirseyden memnun olmayan insanlardan uzak durmak sart, bu kisiler aile uyelerinden birisi olsa bile ....
      Sevgilerimle :)

      Delete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)