deneme

deneme

Monday 2 December 2013

Hollanda Yeni Yil Pazarlari Kisim #1 (Valkenburg)



                    

   ..Guzel bir hafta baslangicindan herkese merhaba..
               


 Bu hafta sonu esimin yaptigi harika bir suprizsayesinde guzel bir kacamak yaptik. Hafta sonunu evimizde degilde Maastricht' te bir otelde kalarak oradan da hazir buraya kadar gelmisken Pazar gunumuzu de Koln' de gecirelim deyip, Koln sokaklarini karis karis gezerek degerlendirdik.
Cook yorulduk,sabahtan aksama kadar yurumekten ayak tabanlarimi hissetmez oldum ama iyi ki gitmisiz. Gosterilecek, anlatilacak o kadar yer var ki nerden baslasam bilemedim. Fakat yeni yil yaklastigi icin sizlere once yeni yil pazarlarindan bahsetmek istiyorum.

Hollanda' da Chrismas ve yeni yil heyecani cok oldu baslayali. Sokaklar, rengarenk Noel agaclariyla, dukkanlar marketler evler Noel susleriyle bayagi oldu renklendirileli. Onceden varligindan haberdar olmadigim, ilk defa bu sene ogrendigim Chrismas Pazarlari beni en cok buyuleyen seylerin basinda geliyor. En iyisi lafi uzatmadan anlatmaya baslayayim. Sevgili seyirciler; arkaniza yaslanin ve bol fotografli bu yazinin keyfini cikarin :)








      Cuma aksami esimin isten gelmesiyle ''hadi gidiyoruz'' demesi bir oldu. ''Ayy sacimi yapmadim ama, nereye gidiyoruz ki, ama olmadi bu simdi, axolotllairin yemini kim vercek, aman hamsterim yalniz kalmasin'' laflarima hiiiic aldiris etmedi bile... Kucuk bir cantaya, bir iki esyamizi koyduk ve ciktik yola. Ilk duragimiz Limburg eyaletinde, kucuk ve inanilmaz sevimli bir sehir olan Valkenburg' du. Hollandaca ismi ''Kerstmarkt'' olan Chrismas pazarlari Valkenburg' da da dahil bir cok sehirde kurulmaya basladi. Cuma Gunu Valkenburg Kerstmarkt in ilk gunuymus. O yuzden esim ilk oradan baslamak istemis. Tum sokaklar tahmin edeceginiz uzere rengarenk, her yerden Noel Babalar, geyikler, yilbasi agaclari fiskiriyordu. Ayrica ambiyansa uysun diye tum restaurantlar kirmiziyla isiklandirilmisti, tam bir masal gibiydi. Kucuk, dar sokaklarda minik minik stantlar ve her stantta farkli farkli Chrismas icin alinabilecek hediyelikler, kiyafetler, ayakkabilar vs vs vs 



Valkenburg, sehir olarak magaralariyla cok meshurdur. Yuzyillar oncesinden kalma magaralar her yil ziyaretci akinina ugrar. Buradaki Kerstmarkt' lardan bir tanesinin en guzel yanlarindan biri Velvet Cave diye anilan bir magaranin icine kurulmasiydi. Iceriye girmek icin kisi basi 5 Euro odemeniz ve biraz uzun bi sure sirada beklemeniz gerekse de iceriye girdiginizde buna degdigini anliyorsunuz..



Burasi magaranin dis kismi. Uzunca bi sure kuyruk bekledikten sonra nihayet iceriye girebildik. Maastricht bolgesindeki magaralar gercekten gorulmeye deger guzellikteler. Magara duvarlarindaki eski resimler ve hala magaranin gercek sahibi olan yarasalarin etrafta dolasmalari, magaralarin yuzyillardir cok guzel bir sekilde korundugunun en guzel kanitidir. Fakat Velvet magarasi biraz daha turistik bir magara oldugundan tabiki de hic yarasa yoktu. Fakat iceride bakilacak, alinacak, ic gecirilecek, ucuzundan pahalisina yuzlerce sey var. Kendinize en az iki saate yakin sure vermeniz gerekiyor yoksa bitiremezsiniz.





 Ben seksi bi sekilde uzanmis bu kedilere bayildim. Benim kedilerim de kendilerini temizleyeceklerinde, buna benzer sekilde uzanirlar ve aman bizimki yine seksi pozunu vermeye basladi diye dalga gecerim, aklima onlar geldi :)


Mum kullanimi Hollanda' da cok yaygin. Hatta o kadar yaygin ki aksamlari mumlarini yakmayan ev kesinliklte yoktur. Genelde los isik kullanmayi asiri severler bu yuzden de aksamlari isiklar kapatilir yada yok denecek kadar kisilir ve mumlar yakilir, romantik bir sekilde ailece oturulur. Hal boyle oluncada milyonlarca farkli cesit mumluk gormek mumkundur. Ozellikle Almanyada bir stantta gordugum mumluklar hayatimda gordugum en guzel mumluklardi. Onlara da sirasi gelince deginicem :)



         Bu gordugunuz ciclerde tamamen metallerden yapilma susler. Her biri birbirinden guzeldi dogrusu.


          Evet eger Chrismas ruhunu halilarinizda yansitmak isterseniz alin size Chrismas temali halilar. Fiyatlari 89 Eurodan baslayip 170 Euroya kadar cikiyor.



 Bu gordugunuz seyler tatli degil,banyo sabunudur. Kuvetinize atiyorsunuz, hem guzel koku yayiyorlar hem sizi temizliyorlar hemde eglendiriyorlar. Hemen hemen her cesit bath blaster bulabilirsiniz fakat en populerleri bunun gibi cupcake veya donut seklinde olanlaridir.



Ben bu yaziya bayildim :) Eger esiniz sizden surekli kahvaltisini yataga getirmenizi istiyorsa ona bu yaziyi alabilirsiniz.  '' Eger yatakta kahvalti istiyorsan, mutfakta uyumak zorundasin'' :)

  Ayrica bir duvar yazisinin onunde durmus deliler gibi gulen iki bayanin dikkatimi cekmesiyle okudugum, daha sonrada hem esime gosterdigim hemde esimle birlikte gulen kadinlarin yaninda dikilip dakikalarca guldugumuz ikinci bir yaziyi paylasmak istiyorum. 

                   ''All men are idiots. But i married their King''
           ''Tum erkekler aptaldir. Fakat ben onlarin kraliyla evlendim''

(Amacim hic bir erkege aptal falan demek degildir, yanlis anlasilmasin sadece yaziya ve bayanlarin cok icten gulmelerine guldugum icin paylasmak istedim :D )


 Velvet Cave Chrismas Pazarindan cikip, Valkenburgda ki diger pazarlara da ugrayabilirsiniz .Fakat size tavsiyem once restaurantlar sokagina ugrayin, yilbasi ambiyansi icinde iceceklerinizi icin ve burada olmanin keyfini cikarin, malum hava soguk biraz molaya ve isinmaya herkesin ihtiyaci vardir.



 Eger sarap sever biriyseniz adim basi goreceginiz sicak sarap saticilarindan gluhwein denen sicak saraplari deneyebilirsiniz. Tum Chrismas Pazarlarinda mutlaka en az bir tane Gluhwein saticisi vardir. Iki kisi 10 Euroya iki bardak gluhwein alabilirsiniz ve eger bardaklarini geri gotururseniz 5 Euronuzu geri verirler. Ben pek sarap insani degilimdir, sadece usudugum icin ictim ve cokta ise yaradi :)


                            


 Cocukken korku filmlerinde gordugumuz ve korktugumuz o urkutucu satolar varya, onlardan Valkenburg' da bol bol gorebilirsiniz :)

 Esimle tatile gittigimizde en buyuk sorunumuz ( eminim ayni sorundan muzdarip bir suru cift vardir) birlikte fotografimimizin neredeyse hic olmamasidir. Once o beni ceker, sonra ben onu fakar bi turlu ikimizin birlikte fotografi olmaz. Olur ama nasil olur.. Yan yana gecilir, kadraja iki kisininde girebilmesi icin sikica sarilinir, yuzlere hafif sevimli bir gulumseme verilir, kamera bir elle havaya kaldirilir ...slaak.. hemen fotografa bakilir ve sonus ya benim kafamin yarisi yoktur yada esimin :) Ama o gun Valkenburg' da sansliydik. Noel babanin yaninda esim fotografimi cekerken orta yasli bir cift yanimiza geldi ve ikinizin fotografini cekebilirim, bizde iki kisi tatile ciktigimizda birlikte fotografimiz olmamasindan sikayetciyiz dedi ve bizde sevincle kabul ettik ve ortaya bu kare cikti :)






 
 Restauran ve kafelerdeki tum isiklar kirmizi olunca cektiginiz fotograflarda komik oluyor haliyle :)



 


                                                   Gluhwein saticisi
 Normalde diger postlarimda goreceksiniz tum masalar tiklim tiklim insanla doludur, iceceginizi almak icin sirada beklersiniz. Fakat bu fotografi cektigimde pazarin kapanis saatine 5 dakika kalmisti o yuzden de bostu 


                                   Cicis kizlar icin pembe yilbasi agaci








Anlamini anlayamadigim sokagin ortasina yapilmis, hamile kadin, kucuk bi kopek iki adamin sacma bi heykeli :) Tabi bana gore sacma, eminim Hollandalilar icin bir anlami vardir ama ne ben bilmiyorum:)
   
Oncelikle soylemeliyim Maastricht Yilbasi Pazarini( Noel pazari diye gecer aslinda ) ve Kolndeki 7 tane farkli yilbasi pazarlarini gordukten sonra dedim ki Valkenburg' taki ne kadar kotuymus. Buyuk ihtimal Kisim #2 ve Kisim#3 u gordukten sonra sizde ayni tepkiyi vereceksiniz :) 












                                                              ........................................................
                                                 
                                 
                               Herkese cok renkli bir hafta diliyorum
                                                      Hoscakalin
                                                   Hep mutlu kalin 

...................................................










 




13 comments :

  1. hepsi birbirinden cici

    cıvıl cıvıl

    :)

    ReplyDelete
  2. Şahane fotoğraflar çekmişsiniz.
    Kölndeki Christmas pazarlarının en iyisi olduğunu söylerlerdi . Sayende görmüş oldum. Çok teşekkür ederim.
    Tembellik yok ama arkası hemen gelsin :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kolndekiler harikaydi gercekten ama bu fotograftakilerin hepsi Valkenburg'dakilerden. Kolnu sonrakilerde yayinlicam en guzelini en sona sakladim :))
      En kisa zamanda onlari da paylasicam :)

      Delete
  3. Bayılıyorum bu pazarlara, ben de geçen sene bu pazarlar için bir kaç post hazırlamıştım. bknz:http://tasarimyagiyor.blogspot.co.at/2012/12/yln-ilk-noel-fuar.html
    Ama postlarla o enerjiyi aktaramamaktan müzdaribim, gidip birebir görmek lazım kesinlikle o cıvıltıyı. Viyana'daki pazarları da bir ara gezin derim ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bende senin noel pazarlarina bakicam hemen :))
      Cok katiliyorum gidip gormek kesinlikle o havayi dokuyu orda yakalamak en guzeli :)
      Viyanadakilere hic gitmedim mutlaka gidicem tesekkur ederim :))

      Delete
  4. WOnderful pictures!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  5. her şey çok güzeeel.
    valla krismıs heyecanına soktun iyice.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkur ederim :) sen kisim #2 ve kisim #3u bekle :)

      Delete
  6. ne güzel :) burda neden yok böyle yerler :( bu arada yıldız şeklinde mumluğa bayıldım

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yildiz seklindeki mumluga bende bittim :) kisim#3 te daha guzel seyler var, birazdan yazmaya balicam :))

      Delete
  7. Hollanda Yeni Yıl Pazarları" translates to "Dutch New Year's Markets" in English. How Stay Updated These markets are a festive tradition in the Netherlands, where vendors sell various goods, decorations.

    ReplyDelete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)