deneme

deneme

Tuesday 17 December 2013

Hollanda Hobi Bahceleri



                  
          
             (=^ . ^=) Yeni bir gunden herkese merhabalar (=^ . ^=)




       Bugun sizlere buyuk sehirlerde, bahcesiz evlerde yada apartman dairelerinde yasayan Hollandalilarin stres atmak icin, yada daha organik beslenmek icin kullandiklari hobi bahcelerinden bahsedicem. Hollandalilar daha oncede soyledigim gibi hazir gidalara, cabuk pisen gidalara, bol kalorili gidalara, tatlilara, kizartmalara ve patatese asiktir. Fakat tum Hollandalilar ayni mi ? Tabiki de degil. (Patates konusunda hepsi ayni) Dogal yasami seven, daha organik beslenmekten hoslananlari da vardir. Bu hobi bahceleri de bunun birer kanitidir.


Bu bahceler genelde orman yakinlarindadir. Buyukce bir arazi kucuk kucuk karelere, dikdortgenlere bolunmustur. Her dikdortgen veya kare farkli bir kisilere aylik veya yillik olarak kiralanir. Kimi bahceler buyuk kimileri kucuktur. Fiyatlar da bahcelerin boyutlarina gore degisir. Fakat genel olarak cok uygun fiyatlidirlar. Hobi olarak bahcecilikle ilgilenen Hollandalilar bu arazileri kiralarlar. Hafta sonlari esleri, cocuklariyle gelir, biraz bahceyle ilgilenir, biraz yesilin icinde oturur stres atarlar. Biliyosunuz Hollanda jungelinda hayat zorlu ve acimasizdir ve bizim Hollandalilarimizda ekmeklerini tastan cikarmayi severler :)
 
 Arazi uzerindeki tum hobi bahcelerinin girisi ayni yerdendir. Ayni fotografta gordugunuz gibi. 

 


         Hobi bahcesinde calisan birinin fotografini cekmeyi basardim :)

 Benim gordugum; bahcelerde genelde boerenkool, cilek, pirasa, lahana ve domates yetistiriliyor

    Bu fotografta gordugunuz boerenkool. Turkiye'de olmayan bir Hollanda sebzesi. Ciftci lahanasi olarakta aniliyor. Bir cesit brokoli. Ozelligi; yenilebilmesi icin uzerinin buz tutmasi, karda kalip donmasi gerekiyor. Yoksa tadi cok aci ve keskin oluyor. Hollanda mutfaginin temel taslarindan biridir. Asagida boerenkoolun yemegini gorebilirsiniz. Patates puresi, haslanmis ezilmis boerenkool ve Hollanda sucugu. Alin size Hollandalilarin bir ogunu. Hollanda sucugundan daha sonraki yazilarimda bahsedicem







Hepinize bol gunesli, simsicak ve huzurlu bir gun diliyorum. Kendinize iyi bakin, bol bol organik beslenin ;)
Opucukler...








20 comments :

  1. Yine farklı şeyler öğrendim sende :)Yazılarının devamını merak edenlerdenim :)

    ReplyDelete
  2. ben de seni öpüyorum,
    teşekkürler:)

    ReplyDelete
  3. Bu hobi bahçelerini daha önce de duymuştum. Çek Cumhuriyetinde de aynı uygulama varmış rehberimiz anlattığında çok hoşuma gitmişti.O zamanlar bahçeli evde oturmuyoruz ve ben nasıl bahçeyle uğraşıp stres atmak istiyordum anlatamam.
    Akıllı bu Avrupalılar vesselam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bende cok istiyorum bu bahcelerden kiralamayi, Cunku kolum kadar salatalik yemek, disarda biraktigim elmanin 1 ay bozulmadan kalmasi, domateslerin hic suyunun olmamasi, patlicanin ne oldugunu unutmak bir sure sonra bunaltici oluyor. Cekte oyle oldugunu hic bilmiyordum, demekki birbirlerinden etkileniyo Avrupalilar :)

      Delete
  4. İstanbul da da vardı sanırım. ne zevklidir insanın bi bahçesi olması.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hic Istanbul' da oturmadim , belki de vardir bilemiyorum. Evet insanin bi bahcesi olmasi, olmadigi zaman gercekten ne kadar degerli oldugunu anladigimiz bisey.
      Annemin evini ve bahcemizi ozledim :)

      Delete
  5. merhaba,yasadigimiz ulke ile ilgili eylenceli anlatimlariniz,ayrica guncel olaylarida degerlendirmeniz cok hos.izlemesi cok keyifli bir blog.sizi severek takip ediyorum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba :) Begenmenize cok sevindim, cunku ayni yerde yasiyoruz, benim icin onemli :)
      Sevgilerimle

      Delete
  6. Aner, hobi bahçeleri gerçekten harika bir fikir. Fakat ben o sucuğa takıldım, bir öğün demi yiyor onu bir kişi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Genelde iki kisi yariya boluyorlar oyle yiyorlar. Sucuklari biraz enteresan tat olarakta yapi olarakta. Onunla ilgili aslinda yazi yazmayi dusunuyorum. ama genel olarak sorunun cevabina gelirsek bazen onu tek kisi yiyorlar, bazende iki kisiye bolusuluyor. :)

      Delete
  7. merhaba demek ve blogumu ziyaretiniz yorumlarınız için teşekkür etmek için uğradım; bu aralara daha doğrusu 1 ayı geçen bir süredir moralim kötü olduğundan ne blog ziyaretleri, ne de kendi bloguma yazı yazamıyorum..o yüzden yazınızı da okuyamadım ne olur kusura bakmayın ama teşekkür etmek istedim..moralim düzelince inşallah yine gelirim bu sefer okumak için:)
    sevgilerimle

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umarim kendinizi en kisa surede iyi hissedersiniz . Aramiza en kisa surede donmenizi dahada onemlisi kendinizi iyi hissetmenizi dilerim
      Sevgilerimle :)

      Delete
  8. Bu bahceler Almanya`dada yaygin hatta bazisinin icinde kucuk evler var ama kalmak ve yasamak icin degil bu evler .Almanlar bahce islerini cok seviyorlar . Yazin Mangal yapmakta en keyif aldiklari seydir bu bahceleri onun icinde kullaniyorlar. Burda Türklerin cocgunun bu tür bahcesi var bol bol sebze yetistiriyorlar ama salatalik yetistireni görmedim daha cak karalahana, fasulye etc.Resmini koydugun sebze burdada var.Ismi Grünkohl( yani Yesil lahana) tipik kuzey almanya kis yemegidir. Ama ben uzun süre Londra da yasadim bu sebze ordada var (Kale) olarak geciyor. Cok yararli oldugunu duymustum . Kale olarak arartirirsan cok farkli tariflerine ulasabilirsin vegetarian oldugun icin ilgini cekebilir.Neyse cok uzun oldu. Bende Bremen de yasiyorum. Londradan bir Almana gönlümü kaptirark geldim buralara 5 yili gecti hala alismaya calisiyorum. Yazilarini severek takip ediyorum. Kizkardesimde Hollandada yasiyor oda Hollandaliyla evli .Onun sayesinde ve turist olarak bulundugumdan dolayida yazilarini severek okuyorum. Deniz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim yazilarimi begenmene sevindim :)
      Evet bende tadini cok seviyorum fazla tarifini bilmiyorum acikcasi bildigim iki tarifi var birincisi resimdeki boerenkool stamppot bide salatasini yapiyorlar ama onu sevmiyorum :)
      Ama tesekkur ederim onerin icin daha cok arastiricam farkli tariflerini denicem :) evet kalede dendigini duymustum hatta isvicrede gibi tum soguk ulkelerde cok meshur oldugunu duymustum ama ingiltereyi bilmiyordum. Organik yiyeceklerle biraz hasir nesir oldugumdan kendisiyle yakindam ilgileniyorum. Boerenkoolun en yararli oldugu alan yanlis bilmiyorsam DNA tamirine yardimci oluyor, ayrica bazi kanser hucrelerinin buyumesini engelliyor. Tam bir anti kanser bombasi Ben bol yemeye calisiyorum :)
      Evet dedigin gibi almanlarla hollandalilarin yemek kulturleri birbirlerine benziyor baya.
      Boyle uzun yazilari gordukce mutlu oluyorum. Demekki ayni kaderi paylasiyoruz ask pesindem farkli ulkelere gelmisiz :) benimde buyuk hayallerimden biri bahcem olmasi :)
      Umarim alisirsin ingiltereden sonra sanirim zor olmustur. Ama en azindan almanca sorunun kalmamistir.
      Kardesine ve sana kucak dolusu sevgilerimle

      Delete
  9. Yorum da en az bir yazı olmuş yahu :) Ankara'da da vardı bir ara ne güzel sonra kaldırdılar. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biraz uzun yazmisim kabul ediyorum :))
      Manisada hic gormedim Denizlide okudum ordada ama ne guzel Ankarada varmis keske kaldirmasalarmis :(

      Delete
  10. Aksi taktirde buna kültürde diyebiliriz hem keyifle çalışıp böyle güzel aktivitelerle ilgileniyorlar hemde bu sayede sağlıklı besleniyorlar
    Her bahçenin girişi aynı yerden olması ayrı bir hoş :)
    Yine bilmediğim bir şeyi öğrendim bak "boerenkool" ,demek buz tutması karda kalıp donması gerekiyor şasırdım :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet bende cok begeniyorum :) ozellikle haftasonlari coluk cocuk gelip ugrasmalari cok hosuma gidiyor :))
      Turkiyedeyken borenkool ne hic bilmiyordum bende :)

      Delete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)