deneme

deneme

Monday 23 December 2013

Hollanda gundemi #3 Roma Imparatorlugu





Merhaba Sevgili seyirciler



Yine bir Pazartesi ve ben  Hollanda Gundemiyle karsinizdayim. Belirtmek isterim ki Hollanda haberleri berbat :) Haber niteligini tasiyan haber bulmak neredeyse imkansiz. Tabi sevineyim mi uzuleyim mi bilemiyorum. Cunku Hollanda suc orani dusuk bir ulke oldugundan, bizim o kanli-atraksiyonlu haber programlarimizi burada goremiyorsunuz. Burada duyabileceginiz haberler genelde scooteriyle yol kenarina ucan yasli amcanin drami, kalp krizi riskinin gun giderek artmasi, politik olaylar, bir kac ufak kaza yada dart oyununda kimin kimi yendigidir. Hosuma gidiyor mu evet cok gidiyor. Yok benim karim beni aldatti deyip  karisini bicaklayan yada sinirlenip okul basip, herkesi olduren kisilerin oldugu o hepimizin uzucu ve ilkel buldugu haberler burada o kadar cok siklikta gorulmuyor. Fakat Hollanda haberleri berbat dememin sebebi, size haber niteligi tasiyan haber bulmakta zorlanmamdir :) Saka bir yana Turkiye' de son zamanlarda artan siddet olaylari ve ulkenin gidisati ile ilgili duydugum kaygidan dolayi haber izlemeyi birakmistim. Bu aliskanligimi burada da surduruyorum. Genelde tv izleyen bir yapim yoktur, televizyonu pek sevmem. O yuzden haberleri  gazetelerden veya internetten okurum. Bu hafta bir kac gun ust uste okudugum, Hollanda gundemini mesgul eden konuyu sizlerle paylasmak istedim.



Gectigimiz hafta Utrecht' te Dom Meydaninda alt yapi calismalari sirasinda Roma Imparatorluguna ait bir yol bulundu. Su anda yolun tamamini bulma calismalari devam etmektedir. Haberi okur okumaz arastirmaci gazeteci kisiligim bana ''Aner, Utrecht trenine bin bu yolu gor'' dedi. Bende sizler icin olayin kaynagina gittim, yolu gozlerimle gordum, fotograflarini cektim ve daha cok bilgiyle eve dondum :)


 Dom Meydaninda kilisenin arkasinda bulunan yol calismalari hafta ici her gun saat 5e kadar izlenebiliyor. Bu fotografta yol calismalarinin baslangic yerinin fotografi. Biz vardigimizda saat 5i biraz geciyordu, o yuzden iscilerin claismalarini izleyemedik ama kucuk pencerelerden iceriyi gorebildik. Haziran 2014' te calismalar bittiginde bu yol tamamen camdan olacak. Boylece Dom' da yururken alt taraftan gecen Roma imparatorlugunu gorebilecegiz.



    Fotograftaki yansima icin ozur dilerim, Pencereden cekilen goruntu ancak bu kadar olabiliyor :)

 Roma Imparatorlugunun sinirlarinin bir kismi Utrecht ve Nijmegendan geciyor. Bu da Roma imparatorlugunun sinir  belirleyicilerinden bir tanesi.



                                                  Roma Imparatorlugunun Sinirlari

      Ayrica aksamlari yanan yesil isik Roma Imparatorlugunun kalesinin ana girisinin nerede oldugunu gosterir.




Haftaya Pazartesi bir baska ''Hollanda Gundemi'' programiyla gorusmek uzere, mutlu kalin :) 
Hepiniz kocaman opuldunuz xoxo




12 comments :

  1. haberi de fotoları da sevdim sevgili muhabirimiz.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkur ederim :) :) benim icin bi zevk :)

      Delete
  2. scooteriyle yol kenarina ucan yasli amcanin dramı :))) süpersin ne güldüm iş yerinde olmasam kahkalara boğulmuştum :)
    Burada da Marmaray'dan çıkan tarihi eserlerin el altından satıldığı söyleniyor işte ülkeler arası başka bir fark !?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh tesekkur ederim :))) Ne guzel guldurmusum seni :)
      Dogru soze ne denir, gercekten fark

      Delete
  3. Hollanda gundeminden bir Turkun anlatimiyla bilgilenmek ne guzel.hollanda haber bultenini bende izlemiyorum,ama esim baktigi icin evde hep acik olur.benimde dikkkatimi ceken nedense hep ,spikerlerin ne kadar az suslu puslu,az makyajli yani ne kadar sade olduklari olur( bizimkilerle karsilastirirsak aradaki fark dikkat cekici.ben sahsen haber sunarken asiri suslu kadinlari komik buluyorum)bunun disinda bencede haberler ne kadar kofti de olsa ,bol atraksiyonlu olmayisi tabiiki cok sevindirici.darisi guzel ulkemizin basina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa evet dogru benimde dikkatimi cekiyor bu dedigin, kadinlar gayet normal giyimli, gunluk kiyafetlerle cikiyorlar bizde ise hemen hemen hepsinde Bulent Ersoy makyajlari :)
      Darisi dedigin gibi guzel ulkemizin basina
      Sevgilerimle ^^

      Delete
  4. Ne kadar da güzel düşünmüşler. Cam yola ve de son karedeki yeşil ışıklandırma fikrine bayıldım. Ülkemizde de böyle olsa keşke. Her adım attığımız yerden tarihi bir şey çıkınca değer verilmiyor sanırım :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet tarifi eserden ve antikadan, tarihten bol bir sey yok ama biz daha cok yok edelim yikalim satalim derdindeyiz. Ulkemizin alti tamamen tarih farkinda mi degiliz yoksa cokmu alistik ne :)

      Delete
  5. Kafa yapımızın ne kadar Avrupalılaşma eğiliminde olsa da hala fazlasıyla oryantal olduğunu gösteriyor aslında ülkeler arasındaki ( üst yorumlarda belirtilen ) fark,öyle değil mi?
    Miniminnacık detaylar ayrıca ne kadar farklılaştırıyor alışılagelmiş birşeyi...Yeşil hat ve cam yol mükemmel fikirler..Bir gün gelip de oraları göresim var,kısmet ;)

    Bloğunu sevdim,çok içtenlikle yazıyorsun,ayrıca bana bir uğrayıp değerli yorumunu bıraktığın için ayrıca çok teşekkür ederim tatlım :) Daha sık görüşelim :)

    http://dolapperisi.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet katiliyorum sana. Cok kucuk ayrintilar fakat ne kadar buyuk farklilik yaratiyor. Gun icinde yolun calismalarini izleyen onlarca insan geliyor Utrechte. Sadece Hollandadanda degil her yerden. Ulkeye gelir olarakta katkida bulunuyor bu tarz kucuk ayrintilar.
      Hos geldin bloguma, cok tesekkur ediyorum guzel yorumun icin. Daha sk gorusmekten bende mutluluk duyarim :)
      Sevgilerimle

      Delete
  6. Ülkemizin toprağı altında katman katman uygarlıklar olduğundan henüz ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Aklımıza güzel bişey gelene kadar bizim uygarlık da tarihe karışmaz inşAllah.

    Bloğunuzu hem içerik, hem de anlatım olarak çok beğendim. Tebrik ederim. Uğrarım bundan böyle aradabir.

    Ankara dan selamlar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet o kadar cok degerimiz var ki bu yuzdende bence ulkece biraz umursamiyoruz, uzerine dusmuyoruz. Umarim kaybolmazlar biz onemlerini anlayana kadar
      Cok tesekkur ederim, begenmenize cok sevindim, sevgilerimi yolluyorum, hosgeldiniz
      Sevgiler benden ..

      Delete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)