deneme

deneme

Monday 16 December 2013

Hollanda Gundemi #2: Kalp Krizi




    (=^.^=) Yeni bir hafta baslangicindan herkese kucak dolusu sevgiler (=^.^=)




Ikinci Hollanda Gundemi programina hos geldiniz :) Eger Hollanda Gundemi 1. kismi okumadiysaniz buradan okuyabilirsiniz.

      Evet sevgili Seyirciler; bugun, gecen hafta Hollanda Gundemini cokca mesgul eden Defilibratorlerden, yani, duran kalbi tekrardan calistirmaya yardimci olan, hemen hemen her Turk dizisinde karsimiza en az iki kez, bas rol oyuncularinin ikide birde duran kalplerini calistirmak icin cikan, sok aletlerinden bahsedicem.




     Hollanda hukumeti belli basli yerlere ( alisveris merkezlerine, bazi okullara) deflibratorlerden ucretsiz olarak yerlestirmistir ve kalbi duran bir kisiyi hayata dondurmek icin bu aletleri herkes kullanabilir. Yani bir yasaklama, kisitlama yoktur. Bu alet sayesindede bir cok kisi hayata donmustur. Gercekten guzel ve gerekli, halkin sagligi icin iyi dusunulmus bir seydir.

Veenendaal' daki Corridor alisveris merkezi

    Buraya kadar zaten bir sikintimiz yok. Haberimiz buradan sonra basliyor. Bu siralar hukumet, su an icin sadece belli basli yerlerde bulunan bu defilibratorlerden her yere koymak icin calisma baslatmis. Yani bu calisma sonrasi tum okullarda, tum alisveris merkezlerinde, halka acik her yerde bu defilibratorlerden konulacak. Calismanin amaci; daha cok yerde, daha cok kisiye yardim edebilmek. Ne kadar guzel dusunulmus.
Fakat her kullanim sonu defilibratorlerin pedlerinin degismesi gerekiyormus ve bu 150 Euroya mal oluyormus. Hukumet her yere bu defilibratorlerden koymayi istemesine ragmen , pedlerin degismesi icin para vermiyormus. Simdi bir kisinin kalbi durdu ve bu defilibrator kullanildiysa, pedlerin degisim parasini, o kisi kendi cebinden odemesi gerekiyormus. Tum Hollandalilar bu duruma ayaklanmis, sinirlenmis durumdalar, ''Hukumet bu defilibratorlerden her yere koyuyorsa, parayida o odemeli'' diye. Hatta televizyona bu defilibrator sonucu hayata donen bi dedeyi cikarmislar. Oda ''ben yasliyim fazla param yok nerden bulayimda 150 Euro vereyim'' diyor.... Guleyimmi, aglayayimmi, sinir mi olayim bilemedim...
    
     Ya devletin seni dusunerek halka acik her yere can kurtaran bir alet koymak istiyor. Kurtulan can senin canin, buna sevinecegine, ''150 Euroyu ben neden veriyormusum devlet koyuyosa devlet versin'' diyorsun... Tamam surada haklisin, Avrupa ulkeleri arasinda, en yuksek saglik vergisi odeyen ulkelerden birisin, bunun karsiligini da cok iyi aliyorsun. Bu yuzden bu kadar yuklu saglik sigortam var onlar karsilasin diyorsun onu anladim da, bu kadar simarik olmanin ne alemi var ? ''Kurtuldum yasiyorum daha gorecek guzel gunlerim varmis'' diye sevinmen gerekmez mi ? 

  Gercekten Hollanda' lilarin neden boyle bir tepki verdiklerini anlayamadim. Turkiye' de bazi alisveris merkezlerine ilk yardim cantasi bile koymaktan aciz dusunce yapisi varken burada adamlar kalbi duran insanlari bile dusunup defilibrator koyuyorlar yine de yaranilmiyor. Gerci bu defilibrator Turkiye' de olsaydi hicte iyi olmazdi kocasina sinirlenen kapardi sok aletini yada arkadaslar birbirlerine saka yapmak isteyip ''hoppaa yaktim seni Suleyman abi'' diyip birbirlerinin pesinden sok cihaziyla kosardi falan filan :)

    Ama yooook ''hukumet koydu bunu, parasini da o odeyecek. Ben istemedim ki ondan, gelsin defilibrator koysun, bana sormadi bile'' demek, genel Hollanda dusunce tarzini gosterir. Kim ne yaparsa, sonuclari onun sorumlulugundadir. Yani hukumet oraya o defilibratoru koyarsa, bide kurtulan her kisinin ped degistirme parasinida odemek zorundadir, cunku onu oraya koymayi hukumet istemistir. Tabi canim, hatta bence kurtulduktan sonra kurtulanin evine bide cay servisi yapsin, iyiki kurtuldun, cok tesekkurler bizim defilibratorumuzu kullandin diye desin.

   Siz neler dusunuyorsunuz ? Sizce yuklu miktarda saglik sigortasi oduyorum, sigortam yada devlet bunu karsilasin demek mi daha dogru yoksa, kurtulan benim canim, ben oderim parasini hic umursamam demek mi ?



....Herkese mutlu, bol saglikli sevgi dolu ve bol patili bir hafta diliyorum....
















18 comments :

  1. ben buna hollandalıların parayla imtihanı derim,herkes bilir cimri nedir?:)))
    valla,ben eski bir sağlıkçı olarak olaya başka açıdan başlayayım;
    okulda bu konuda eğitim almış olmama rağmen her yıl her sağlık hizmeti veren çalışan 'hizmet içi eğitim'adı altında ilk yardım semineri alır,manken üzerinde uygular,başarılı olana kadar tekrarlar ve sınavdan başarılı not almakla mükelleftir.
    yani bilemedim koy oraya defibrilatörü,uygun gördüğüne bas gitsin,değişik valla.
    has be has kendi fikrim,o pedlerin parasını devlet ödesin.doğru olan budur.zira alet 1 tane o pedler her kullanıldığında bi firma nemelanacaktır.:)
    ama şahane konu bizim için memlekette muayene olamazken,orada defibrile olmak,hah hah olmak yada olmamak
    çok sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe bakis acina hayran kaldim :)
      Bi kere dogru diyorsun mesela simdi ben yasli bi amca gorsem elimde defilibrator nasil yaparim ne yaparim dogrumu yaparim anaam ya kendim carpilirsam diye korkmaktan hic mudahale edemem amcada olur gider zaten :) Saglikci cocugu olmama ragmen ( annem ameliyathane hemsiresi tum hayatim ameliyathanede ve hastane yemekleri yiyerek gecti desem yeridir XD ) defilibrator kullanmasini bilmem. Senin dusundugun acidan dusunememistim dogrusu :)
      ama dedigin gibi biz muayene olamazken, yada muyene sirasini beklerken telef olurken adamlar bide defilibrator koyuyolar :):)
      Hehe evet Hollandalilarin parayla imtihani, zaten millet olarak biraz fazla tutumlular(!) :)
      Sevgiler benden, opucukler :)

      Delete
  2. Ya burda olsa 1 saate kalmaz zaten o cihazlar sökülür karaborsada satılır o yüzden burada olsaydı kısmına yorum bile yapmak istemem :) Trajikomik...
    Hollandalıların tutumuna ise akıl sır erdiremedim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha bak dogru diyosun bide isin o kismi var :)) karaborsada iyi para ederler :)))

      Delete
  3. coluk cocuk rahat durur mu valla bizde olsa şakalaşmak için bile kullanırlar ped med için de kimse para ödemez.
    bilmi yorum devlet koyuyorsa devlet odesin canım yani zırt pırt insanlar kalp krizi geçirecek değil ya hem muhtemelen o kişinin de sigortası vardı o karşılayabilir.
    ne bileyim.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iste zaten olay orada renk degistiriyor :) sigorta ben karsilamam devlet karsilasin diyor devlette ben karsilamam sigorta karsilar diyo :))
      Evet bizde saka aleti olarak kullanilir :))

      Delete
  4. Günaydın Aner, şöyle düşündüm biz de olsaydı ne olurdu diye ve 1. bizimkiler onu yaşayan adamın kalbini durdurmak için kullanırdı. 2. o alet öyle paşa paşa orada durmazdı çünkü yeraltındaki kabloları ve kanalizasyon kapaklarını dahi çalarlarken. 3. böyle bir durumda bizimkilerde ayaklanırdı.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gunaydinlar :))
      Kesinlikle katiliyorum. Isin garip ve asla anlayadigim yami buradada kotu imsanlar var fakat onlar dahi dokunmuyor
      Mantiklari o alet oraya yardim amacli konmus neden elleyelim esime soruyorum neden kimse calmiyor cevabi neden calsinlar ki onu oraya yardim amacli koymuslar

      Delete
  5. bizim ülkemizde bu alet olsa ne yapardık diye düşünmemek elde değil
    kesin söker götürürler saçma bir maça için kullanırlardı
    Hollandalılar da haklı şekerim
    devlet bunu düşünmüş 150 euro mu fazla gelmiş :)))
    bir Türk kafası böyle de
    güzel günler sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha dgru bak kesin kullanirlardi :)
      devlette cimri halkta :)) ben vercem 150euroyu o derece :)
      Tesekkur ederim canim mutlu gunler :))

      Delete
  6. iyi düşünmüş devlet ne güzel şeymiş o öyle.he ama halkı da normal tabii adamakıllı ihtiyaç olduğunda kullanılıyordur.. bizde olsa ohoo aynen deiğin gibi alıp peşinden koştururlar adamın :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bencede :) Guzel dusunce, Turkiyede uygulanabilir mi tabikide HAYIR :)
      Biz cok sakaci bi milletiz :)

      Delete
  7. merhaba,Hollanda da yasiyorum.biri ilkokul digeri ortaokulda okuyan iki evladim var.hukumetin, kriz durumunda hayat kurtaracak bu aleti butun okullara ve alisverismerkezlerine koymak icin adim atmis olmasini taktir etmemek , desteklememek mumkun degil.bu insana verilen degerin bir gostergesidir.ben sahsen sevdiklerim ve kendim adina cok mutluyum. olasi bir kriz aninda hemen mudahale edilecek oldugunu dusunmek insani cok rahatlatiyor.Allah karsilastirmasin ama boyle bir durumda da mucizevi bir sekilde yanibasimizda ,ulasabilecegimiz bir yerdebulunan bu alet sayesinde hayata tutunmus isek(biz yada sevdiklerimiz)bir zahmet ped parasinida biz odeyelim.ha yuklu miktarda saglik sigortasi odedigimiz dogru.ama hayati bir cihaz olan deflibrator ile ilgili alinan karara gereksiz yere anlamsizca tepki veren hollandalilar, bence ayni tepkiyi aldigimiz, neredeyse her ilacin parasini cebimizden odememize verseler daha yerinde olur.sevgiyle kalin........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhabalar, hosgeldiniz oncelikle. Cok mutlu oluyorum boyle benim gibi Hollandada yasayan insanlari blogumda gorup onlarla tanisinca.
      Bende sizinle ayni dusuncedeyim, bu yuzden yazdim bu yaziyi. Gercekten hic anlam veremiyorum neden devlet odesin diye karsi ciktiklarini, bu kadar buyuttuklerini. Ben ilk duydugumda ayy ne guzel adamlar dusunuyolar demistim. Tepki olarak ta ama olur mu canim parasini o odesin tarzi seylerle karsilastim. Dediginiz gibi bu insana verilen degeri gosterir. Fakat ilk basta Havva arkadasimizin soyledigi seyde olaya tam anlamiyla farkli bir boyut getiriyor. Bu aletleri kullanmak icin gercekten gerekli bilgiye ve tecrubeye ihtiyac oldugunu dusunuyorum. Ama soylede dusunmus olabilirler. Ihtiyac aninda normalde doktor varmi diye hep sorulur bilgisi olan hemen gelir mudahale eder ve yardim eder ambulans gelene kadar. Iste bu sirada o tarz bilgisi olan insanlar kullansin, kalp durma durumunda diye dusunmus olabilirler. Acikcasi ben defilibrator sayesinde kurtulsan 150 euroyu hic dusunmez kim vercek bile vermezdim. Hayata geri dondum bundan daha onemli bir sey olabilir mi
      Sevgiyle kalin, cocuklariniza bol bol basarilar :)

      Delete
  8. Bu gündem yazıların beni yorum yazmadan önce böyle bi duygu seline sürüklüyor. Babamı çok genç yaşta kalp krizinden kaybettim o yüzden hani yaşamayan anlamaz çekenin halinden diyorum bunlara sadece...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ay kiyamam basin sagolsun, Allah rahmet eylesin. Ne diyecegimi bilemedim. cok uzuldum. Dedigin dogru yasamayan bilemez .
      Gercekten uzuldum duyduguma, sana ve ailene bol sabir diliyorum

      Delete
  9. Daha yazının ortalarına gelmemiştim ki düşündüklerimle karşılaştım Türkiyede bilmem ama Makedonyada böyle bir uygulama olsa şaka niyetine adam öldürürlerdi o kesin !
    Çok haklısınız saglık söz konusuyken millet hala paranın peşinde cidden akıl erdirmeyen bir durum :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Turkiyedede saka niyetine olen baya olurdu :)) makedonyada bize benziyo demekki :)

      Delete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)