deneme

deneme

Friday 27 December 2013

Hollanda' da Dogum Gunu Kutlamalari



                                                 
                                                           
         (= ^. ^=) Soguk Bir Hollanda Gununden Herkese Selamlaaaaar (= ^. ^=)
                                                            


      Bir Turk'e gore Hollanda dogum gunu adetleri, partileri sok edici gelebilir. Ayrica ne yapacaginizi bilemezseniz, kaba da gozukebilirsiniz. Merak etmeyin, ben buna izin vermem. Sıkı tutunun ve Hollanda'lilarin dogum gunu adetlerini ogrenin.


1-) Sabahlara Kadar Cilginlar Gibi Dans...

Bir Hollanda'linin dogum gunu partisine davet edildiyseniz, aklinizdan ilk gecen sey
 '' amaaan topuklu ayakkabi giymeyeyim, sabahlara kadar dans edicez, bildigim tum figurleri sergilicem, zaten cok kurt birikmisti bi dokuvereyim bu gun '' olur. Ama partiye adim attiginz anda reality yuzunuze tokat gibi vurur. Dogum gunu partilerinde dans edilmez!  Genellikle dogum gunu partisi anlayisi, sandalyelerden yapilmis cembere oturup, iceceginizi icip bir parca kek yemektir. Partiye her yeni katilan misafir, bu cemberde oturan herkese selam verir, el sıkısır, cemberdeki yerini alir. Tabi eger yer yetmezse, cember genisletilebilir :)








2-) Bayraga Ilk Ulasan Pastayi Kapar...

Dogum gunu partilerine belirli bir saat verilir. Fakat herkes ayni saatte gelmez, kimisi yarim saat once, kimisi yarim saat sonra gelir. Partiye ilk gelen kisi icin pasta kesilir. Yani Turkiye' deki gibi tum misafirler beklenir ve pasta masaya konur mumlar uflenir, burada yoktur. Misafirlerin cogu pastanin butun halini gormezler bile,pasta onlerine kesilmis halde gelir, onlarda afiyetle yerler. O yuzden eger pastanin kesilmemis halini cok merak ediyorsaniz, partiye erken gidin...



3-) Eger Bir Yerde Calisiyorsaniz...

Eger dogum gununuz de calisiyorsaniz,  is yerinde supriz parti beklemeyin. '' Tamam hadi supriz partiden gectim, nerde dogum gunu pastam '' demeyin. Dogum gunu pastasi almasi gereken sizsiniz! Evet yanlis duymadiniz, Hollanda'da kimin dogum gunuyse pastayi o alir, yani size pasta gelmez. Sabah ise giderken elinizde is arkadaslariniz icin pastaniz olmalidir. Yoksa cok kaba biri olarak algilanirsiniz. Eger dogum gununuz hafta sonuna denk geldiyse, Pazartesi ise adim attiginizda is arkadaslariniz, onlar icin ayirdiginiz dilimleri bekler (eger hic pasta kalmamissa onlar icin yenisini almalisiniz) Ayrica is arkadaslarinizdan hediye beklemeyin. Dogum gununuz icin sizi tebrik ederler. Arkasindan tokalasir veya opusursunuz. Birazda sizinle nazikce muhabbet ettikten sonra, kutlamaniz bitmistir. Eger calismiyorsaniz, akrabalariniz, esinizin ailesi, arkadaslariniz ve komsulariniz evinize gelecektir. Sandalyelerden guzel bir cember yapmayi unutmayin :)



4-) Eger Cocugunuz Dogum Gunuyse...

Cocugunuz 12 yasina gelene kadar dogum gunlerinde, okuluna  cocugunun her bir sinif arkadasi icin bir tane ''traktatie'' denen sekerlemelerden ( yada kanepede olur) ve yanlarinda yenilebilir bir hediye goturmek zorundasiniz.


Bazi okullarda kati kurallar vardir. Traktatieler sekersiz olmali, yada cikolatasiz olmali gibi. O zaman meyvelerden kanepeler yapmalisiniz, yada salatalik peynir vb gibi yiyecekler kullanmalisiniz. Ayrica bazi okullarda, okuldaki tum ogretmenler icin de bir parca dogum gunu pastasi goturmenizi beklerler. Korkmayin, bu sadece cocugunuz 12sinde ilk okulu bitirene kadar surecek :) Sonrasinda o kendi birali, tekilali partilerini yapmaya baslar.



5-) Kim Kimi Kutlayacak, En Iyisi Ben Herkesi Kutlayayim...

Eger dogum gunu sizin degil de esinizinse, dogum gunu partisine gelen herkes once sizi kutlar '' Gefeliciteerd met Bart' s verjaardag '' yani '' Bart' in ( Bart burda sizin esiniz oluyor, aklima baska isim gelmedi idare edin artik :D) dogum gunu icin tebrik ederim '' yada sadece ''Gefeliciteerd'' en fazla duyacaginiz cumledir. 
Esimin dogum gununde benim yasadigim su konusmayi siz yasamayin

Esimin Is arkadasi :  Gefeliciteerd
Ben:  Ah bende Aner, memnun oldum

Ne bileyim gefeliciteerdin tebrikler oldugunu, ayrica beni tebrik edeceklerini :) Ben sahis kendi ismini soyluyor sandim bende kendi adimi soyledim, kibarimdir cok :)

Sizde partiye gelen esinizin ailesini ogullarinin/kizlarinin dogum gunu nedeniyle tebrik etmelisiniz . Yani esinizin annesi, sizi esinizin dogum gunu icin tebrik eder, sizde ona bende seni oglunun dogum gunu icin tebrik ederim diye cevaplarsiniz. Ayni sey annenizin, babanizin, kardesleriniz, cocuklarinizin dogum gunu icinde gecerlidir. Yani kisacasi burada herkes herkesi, birisinin dogum gunu icin kutlar :) Zamaninda Ask-i Memnu dizinde de kimin elinin kimin cebinde oldugu belli olmadigi gibi, burada da kim kim kutlayacak bazen kafa karistirici olabilir :)



6-) 50 Yas Baraji

 Eger 50 yasiniza ulastiysaniz evinizin onunde, bahcenizde torunlariniz, cocuklariniz, arkadaslariniz tarafindan konulan devasa sisme bebekleri gormeye hazir olun. 50 yas ve ustu sevdikleri icin, onlarin dogum gunlerinde Hollanda' lilar evlerinin onune bazen komik, bazen seksi, bazende sirin sisme bebekler koyarlar





(Bu arada tum fotolari internetten caldim. Nufus mudurlugune gidip, yakin zamanda dogum gunu olan 50 yas ve ustu insanlarin ev adreslerini ogrenip fotograf cekebilirdim ama ehliyetim Hollanda'da gecerli olmadigi icin calma yontemini sectim. Pismanim Hakim Bey, seytan durtmustu :D )



7-) Tarih Bilginizi Gozden Gecirin

Hollanda' lilar uzun yasalar ve dogum gunu partilerinde en az 3- 4 jenerasyon birlikte bulunur. Bu yuzden sol tarafinizda 3 yasinda bebek otururken, saginizda 85 yasinda buyuk anne cayini icer. O sebeple muhabbet "abidik bibidik, ne guzelmis araban vrinn vrinn" dan bi anda 2. Dunya savasina gecebilir, hazirlikli olun :)
 Eger Hollanda'ca cok iyi bilmiyorsaniz parti sizin icin duvarin motiflerini en ince ayrintisina kadar incelemekten, saatin tik tak sesine, oradan da Hollanda' lilarin kac kez ''kaas'' dediklerini saymaktan ibarettir. Fakat dikkat edin. Kimse sizinle ilgilenmiyo diye, sikintidan kendinizi peynirlere verip, kimseyi dinlemezseniz bir anda tum odanin gozlerinizin icine bakip, biraz once size sorulan, fakat sizin duymadiginiz o sorunun cevabini merakla vermenizi beklemesine sasirmayin. Oncelikle agzinizdakileri bitirin, yoksa bide yuzlerine peynir parcaciklari tukurdugunuz icin olay daha ilginc bi hal alir :)



- Anercim Turkiye' nin neresindensin ?
- Tuuuuh sana kadin, ben bu soru karsisinda ancak suratina tukururum ! Zaten bu peynir tabagi da bitti !









Herkese, musmutlu, bol sekerlemeli, huzurlu bir gun diliyorum. Opuldunuz :* :* :*









35 comments :

  1. :) Nice paylaşımlara canım, ben,im için de bir tur atıver Hollanda'da

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkur ederim :) seve seve atarim :)
      Sevgilerimle

      Delete
  2. ne kadar değişik ya
    ama güzel postu
    sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet biraz degisikler :)
      Tesekkur ederim
      Sevgilerimle

      Delete
  3. şahane,teşekkürler
    hep derim ki bir yere seyahat etmek yaşam şekillerini bilmek demek benim için.hani müze fln gezmek güzel ama,pazar,kafeler,toplu yaşam yerleri daha cazip,bir de seni okumak:)
    mutlu yıllar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cook katiliyorum sana Havvacim. Bende ayni dusunuyorum. Bir suru muze fotografi var elimde yazi yazmayi bile dusunmedim muzelerle ilgili. Cunku wikipediadan benim verecegim bilginin yuz katini bulabilir insanlar. Yasamdan ornekler vermek bence daha hos :)
      Guzel yorumun simartti beni yine , musmutlu yillar :))

      Delete
  4. ya yerim ben seni ama yazılarını okurken yer yer kahkaha attığım doğrudur :) hollandalıların doğum günlerini sevmedm ne o öyle yavf insan doğduğu güne lanet eder o peynir tabağı olayıda yaşanmış bir olay anladım ben onu hihihi paylaşımına sağlık canım benim öpüyorum senüüü :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canim benim bende seni yerim :))
      Yok zaten sevilecek bi tarafi yok dogumgunlerinin cok bunaltici emin on bir kac kez icinde bulundugumdan biliyorum :) hehe evet peynir olayi belki yasanmis olabilir isim vermeyelim tanidigimiz biri diyelim;) hehe
      Kocamaan opucukler sevgiler :* :*

      Delete
  5. Hahahah.. Ne saçma ülke burası ya :D Uzaya gitmek gibi, her şeyi baştan öğren, üstüne bir de bütün bu gariplikleri bilmiyorsun diye seni garip görsünler :D Acayip! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ulke olarak sacma olduklarini dusunmuyorum fakat sizin dediginiz gibi dogum gunu parti anlayisi sacma geliyor..
      Sevgilerimle :)

      Delete
    2. Yaa öyle saçma değiiil... :) Garip, komik yani.. Değişik. :) Geleneğin "saçması, mantıklısı" pek olmaz sanki, kültür ürünü ne de olsa... Sadece mesela bir Bulgaristan'a, Yunanistan'a, Ermenistan'a falan gitsek daha çok ayak uydururuz her şeye. Ama burası başka gezegen sanki... İnsanın doğru bildiklerini kırıveriyor. Ama evet, kesinlikle çok "acayip". :))

      Delete
    3. Hehe anladim :) Katiliyorum dedigine cunku yakin oldugu icin kulturlerde benzeme oluyor daha rahat adapte oluyor insan sanirim. Allahtan Cinde Japonyada yasamiyorum diyorum bazen kendime heralde oralarda hic adapte olamazdim :)

      Delete
  6. en güzeli ülkemizdeki kutlamalar sanırım. çok cicisin cnm :) ah şu peynirler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesinlikle katiliyorum sana ulkemizdeki kutlamalarin yaninda heyecali bi filmin ortasinda cikan on dakika suren reklamlar gibi skci :))

      Delete
  7. Esimin Is arkadasi : Gefeliciteerd
    Ben: Ah bende Aner, memnun oldum gülerken kalbime sancı girdi :))) olur ya hani iğne batması gibi :))
    Ne kadar ilginçler merak ediyorum da diğer Avrupa ülkeleri de böyle mi ?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe cok rezil oldum hazelcim sorma cook :) bence nesiller boyunca beni gosterip cocuklarina bu kiz gibi olmayin diyecekler :)))
      Evet bende merak ediyorum bildigim kadariyla avrupa birbirine benziyor ozellikle yakin ulkeler ama senin gibi diger ulkelerin nesi ilginc diye cok merak ediyorum :))

      Delete
  8. Kalemine sağlık, yine şahane olmuş :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim , begenmene sevindim :))
      Sevgilerimle

      Delete
  9. Türk halkına ilginç gelse de Avrupa'da Hollanda yamaçlarında yetişmiş bir annem olduğu için az çok bildiğim şeyler vardı. Okumak zevkti eline sağlık :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O zaman sana fazla yabanci gelmez soylediklerim :))
      Cok tesekkur ederim begendigine sevindim :)
      Sevgilerimle

      Delete
  10. gerçekten de çok farklı insanlar :) garipsememek elde değil kimi zaman. Ama ne kadar farklı o kadar renkli. Ayrıca mutlu yıllar. sevgiylr kalın :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne kadar dogru demissiniz, ne kadar farkli o kadar renkli , cok hosuma gitti :)
      Mutlu yillar sizede, bol sevgiler

      Delete
  11. İş sebebiyle Hollanda'da bulunmuştum, İstanbul'da da Hollandalı çok kişiyle birlikte bulundum, ama bu doğum günü olayını hiç bilmiyordum. E tabii, Türk'ün olduğu yerde Türk misafir ağırlamaktan kimseye fırsat bırakmaz ki :)) Komikmiş yahu, çok yaşa sen :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet Turkun oldugu yerde dogum gunlerinin sekli biraz degisiyor , bence iyide oluyor yoksa dayanilcak gibi olmuyor. Hele dil bilmiyorsaniz haliniz arap :)
      Sevgilerimle ^^

      Delete
  12. çok eğlenceli bir yazı olmuş :)

    ReplyDelete
  13. aaa ne değişik adetleri varmış öyle yaaa
    doğum gününde insan şımartılır ne demek pasta almak yaaa :D
    dahaaa nelerrr :)
    hem annenin kutlanmasını anlarım da kardeş amca baba dayı yeğen torun torba kutlamak da ne oluyor yahuuu :))
    ayrıca şişme bebeleri sevdimmm! Vee sanırım ben çocuğum 12 yaşını geçene kadar herrr doğum günüsünde hasta olurum :)
    bütün okulu ben mi doyurcam hehehehe :)
    tabi ki şakalar şebeklikler bir yana çok eğlenceli ve bilgi dolu bir yazı olmuş.
    ellerine sağlık :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe haklisin. Banada cok garip geliyor. Dogum gunu kisisinin simartilmasi gerekirken aksine herkese pasta aliyor. Sanki 1yas daha yaslandin bu senin sucuuun der gibi :))
      Walla sirf bu yuzden biz cocuk yapmiyoruz ;)
      Cok tesekkur ederim enerji dolu, icten yorumuna :)
      Sevgilerimle

      Delete
    2. ahh yaşlanmayı hatırlatmamalı benceeeee o çok kötü bişi :)))
      hahaha ciddi misinnn (:
      bence de yapmayın canım hem yapsanız da ben yabancı gelinim biz de yok böyle adetler kusura bakmayın dersin :))
      biraz fazla enerjili ama alışıyor insanlar bi süre sonraaa :)
      benden de kocaman sevgiler (:

      Delete
  14. Aner'cim sen çok yaşa emi, çok güldüm yazdıklarına, bende şimdiden, eşinin ve kendi doğumgünün için eşini ve seni tebrik ediyorum :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe sende beni guldurdun :)
      Senide akrabalarinin, eski okul arkadaslarinin, yan komsunun, yan komsunun akrabalarinin dogum gunu icin, ben kutlarim ^^

      Delete
  15. değişikmiş yahu :) bizim doğum günü kutla organizasyonlarını çok daha özel ve anlamlı.. hatta eğlenceli.. bunlar bize gelmez :)

    ReplyDelete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)