deneme

deneme

Thursday 5 December 2013

Almanya Yeni Yil Pazarlari Kisim#3 (Koln)






                                                
                                             (=^.^=) Herkese Merhabalar (=^.^=)

    
      Bugun, yeni yil pazarlari serimin bu yil ki son kismi ve en guzel kismi Koln pazarlarindan bahsedecegim. Eger 1. ve 2. kismi okumadiysaniz, buraya tik tik ve suraya pit pit :)

Oncelikle soylemeliyim ki Koln inanilmaz guzel bir sehir. Sokaklari, buyuk buyuk binalari, onlarca alisveris merkezi, ortasindan gecen inanilmaz guzellikteki nehiri, muzeleri, kutuphanesi, degisik modern yapili binalari... Beni tam anlamiyla buyuledi.

     Hollanda' daki en guzel ve en buyuk Chrismas pazari Amsterdam' dakidir. Ona daha gidemedim cunku daha acilmadi ( her yeni yil pazarinin acilis ve kapanis tarihi vardir) O yuzden daha cok, kucuk Chrismas pazarlarini gezebildim. Bu yuzden de Koln' e gittigimizde, Koln' deki yeni yil pazarlarinin devasalligi karsisinda dilim tutuldu. Sadece Koln' de kurulmus 7 tane yeni yil pazari var, diger sehirleri siz dusunun artik. Lafi fazla uzatmayayim en iyisi...

Fotograflarimiz gelsiiiin....


 Burasi Cikolata Muzesinin onundeki, Liman Noel pazarinin girisi. Nehrin diger tarafindan geldiyseniz, uzun bir kopruden gecerek giriyorsunuz.





 Eveeet hanimlar, burasi Cikolata Muzesi, sakin girmeyin ! Ben girdim cikista bir suru cikolata satin almak zorunda kaldim. Cikolatadan sanat yapmislar resmen. Iceride sadece inanilmaz guzellikte cikolata yok ayrica cok farkli  ( biberli, baharatli vs) tarzlarda cikolata da mevcut ( bazilarinin tadi guzel degil)

                                                             Bunlar cikolata kebabi


 Yukarida gordugunuz 4 fotograftaki her sey cikolatadan yapilma. Fiyatlar biraz pahali. En kucuk cikolatalar 4 Eurodan basliyor. Mesela oradaki kirmizi ayakkabi 37.50 Euro. Ben kucuk ayiciklari denedim, denemez olaydim. Almanlar gercekten bu cikolata isinden anliyor arkadas dedim :)))



  Hollanda' da oldugu gibi Almanya' da da yilbasi temali sapkalar giyen yuzlerce kisi gorebilirsiniz.
 Eger dikkat ettiyseniz, sadece gencler degil orta yasli ve yasli teyzeler ve amcalar da bu sapkalari severek takiyorlar :) Burada o ayip bu ayip, elalem ne der anlayisi olmadigindan, yasli teyzeler bile yapmak istediklerini yapip, giymek istediklerini giyiyorlar. Her ne kadar en guzeli baskalari icin degil kendimiz icin yasamak desek te Turkiye de bunu ne kadar uygulayabiliyoruz orasi muamma.



                      Bir alisverirs merkezinin, Chrismas agaci suslemeleri bolumu


 Pazarda cok acikinca Korelilerin yaptigi yemeklerin oldugu bir stantta patates keki gorduk, deneyelim dedik. cok yagliydi yiyemedik.
Ben bi de Kore usulu pisirilmis mantari denedim. Cok ahim sahim bi tadi yoktu fakat ekmek nefisti, hakkini yiyemem.
Pazarlarin bazi yerlerinde, boyle sakalli amcalar var. muzik kutusunu ceviriyorlar ve bundan para kazaniyorlar. Tabiki genelde cocuklara yonelik birsey olsa da ben cok begendim :) Muzikleri eglenceli, yilbasi atmosferine cok uygun

 



   Bu gordugunuz sandwichlerin ekmekleri yukaridaki firinda yapliyor.Sicak sicak ekmek kokusu tum pazari kapliyor.


                                                    At seklindeki yemek masalari


                           Bu bir barin duvari. Benim cok hosuma gitti, cok sirin geldi



Nut cracker ( findik kirici). Bu askeri Koln' un her yerinde gorebilirsiniz, meshur olmasinin sebebi disleriyle findiklari kirmasiymis, adi da ordan gelirmis zaten
                                         Gordugum en sirin mumluklardan bir tanesi
        
Tahta mumluklara bayildim gercekten. Hemen sebebini soyleyeyim. Yanlara koydugunuz mumlar yandikca tepedeki pervane donuyor ve mulugun ortasindaki figurler havaya kalkip iniyor, muhtesem bir goruntu. Satin almak istedim fakat pazarlarda kart kesinlikle gecmez, bizde yanimizda hic para tasimayiz. Para cekmeye gittigimizde baska market bizi cezbetti ve bu mumluklari unuttuk :(


                            Bu mumluklardan bende de var, cok severek kullaniyorum


                                                      Tamamen el yapimi cam urunler

 Bu yapraklar %100 gercek, Alaska' da yapilip Almanya' ya getiriliyormus. Ormanlardan gercek yapraklar toplanip,buyuk tanklar icerisinde bakir, gumus, altin, platin, titanyuma batiriliyormus. O yuzden de gercekligini hic kaybetmezlermis. Zaten yakindan bakinca yapraklarin damarlarini dahi gorebiliyorsunuz. Fiyatlari bakirlarin tabiki ucuz fakat altin ve sonrasi biraz pahali. Kucuk bir gumus yaprak 35 Eurodan basliyor.


      El yapimi tahta ordekler. Sadece bazi urunleri asagidaki makinede yapiyorlarmis

                                           Yukaridaki makinede yapilmis bir mumluk










 Inanilmaz guzellikteki baska bir mumluk. Bu mumlugun iki cesiti var. Birincisi resimdeki gibi  gozuken ve sabit, hic hareket etmeyen mumluk, ikincisi ise resimdekinin aynisi fakat biraz daha kapalisi. Mum yandikca yapraklar aciliyor ve kapaniyor. Ortaya harika bir goruntu cikiyor




                                                             Pazarin ortasindaki ask agaci




 




 Tamamen el yapimi heykeller. Hatta biz bi sure saticilarin orada baska tahta urunleri yapmalarini  izledik
                                                            Pazar icindeki korsan kiz :)


                                                            Viking yemekleri stanti


    Pazarlarin bir tanesinde falci vardi. Demekki biz Turkler degilmisiz bir tek fal delisi :)


 Bu da Koln' deki en buyuk Noel Pazarinin girisi. Bu pazar Cologne Katedralinin etrafina kurulmus bir pazar. Bu katedralden daha sonra kesinlikle bahdesicem. Gordugum en muhtesem yapiydi.






Son fotomuz da pazarlarin ve etrafindaki tum agaclarin, hatta Koln' deki hemen hemen her agacin isiklandirilmis oldugunun gosterir.


Umarim Koln pazarlarini begenmissinizdir. Ben cok begendim. Seneye kesinlikle bir kez daha gidecegimden eminim.


               
                  *** Hepinize mutlu bir gun, sicak bir ev, bol bol da huzur diliyorum :) ***









30 comments :

  1. Bu post'unu nasıl zevkle okudum bilemezsin. Kendimi kaybederdim sanırım oraları gezerken, bizim kültürümüzün barındırdığı şeyden farklı şeyleri görürken. Gerçekten çok şanslısın :)
    Çikolatalara bayıldım doğrusu, zaten boğazıma düşkünüm bir de orada olsam obezite derneğine başkan yapılabilirdim :)

    En güzeli de başkaları için değil de kendimiz için yaşama durumu. Bunun buralarda da bilincine varılmaya başlandı ama uygulamaya geçme aşamasında biz millet olarak hep yavaşızdır.

    Blogunu takibe devam edeceğim
    Sevgiler

    http://sargitaderki.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oncelikle hosgeldin bloguma, sefalar getirdin :)
      Ayni dertten muzdaripiz. Cikolata manyagi olarak kilomu korumakta cok zorlaniyorum.
      Buraya gelince eskiden beri uyguladigimi sandigim ''ben kendim icin yasiyorum'' felsefesini aslinda hic yapamadigimi, ne kadar kaliplara, laflara sozlere bakdigimi, mahalle baskisina aslinda biraz boyun egmis oldugumu anladim. Ulke olarak cok katedilecek yolumuz var, ama umutluyum. uzun yillar surse de umutluyum.
      Bende bloguna gelecegim :)
      Sevgilerimle

      Delete
  2. Çok eğlenceliler yaa insan gerçekten kendini kaybediyor bu pazarlarda. Benim favorilerim genelde ahşap ürünler ve cam küreler.
    Ben geçen hafta 2 pazar gezdim, bu haftasonu da şu nezlemi atlatabilirsem gitmek istiyorum. Viyana'da pazarlar Kasım'ın ikinci haftası açılıyor, bazıları Ocak ortasına kadar devam ediyor. Amsterdam'dakinin açılış tarihi ne zaman?
    Katedralle ilgini yazını merakla bekliyorum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cam kureler, aah hic sorma bayiliyorum onlara, tahta urunler ozelliklede mumluklar favorim. Aralik sonu turkiyeye gidiyorum Marta kadar turkiyede kalicam :)) o yuzden bu sene viyana pazarlarini goremem ama senden okurum gitmis kadar olurum. bu arada cok gecmis olsun. Bende iki uc hafta once griptim ve farkettim ki Hollandada ihlamur yok. Trden bol bol ihlamur getircem :) Eger sizin oralarda varsa ihlamur ic :)
      9 tane xmas pazari var Amsterdamda. bunlardan hemen hemen hepsi su an acik En buyuk olan pazar, Keukenhof kalesindeki pazar 11 Aralik' ta aciliyor 15 Aralik bitis tarihi .
      Katedral yazisi en kisa zamanda gelecek :))
      Sevgilerimle

      Delete
    2. oo ne güzel ben de inşallah Ocak sonu Şubat başı Türkiye'de olacağım. Burada ıhlamur ve adaçayı olmayacağını düşünerek TR'den getirmiştim ama varmış :) Çok fazla Türk olduğu için Türk marketlerinden pazarlarından neredeyse aradığım herşeyi bulabiliyorum :)
      İnşallah Amsterdam'a Christmas döneminde gitme şansım olur, orayı da görmeyi çok istiyorum.
      Sana Türkiye'de bol eğlenceler ;)

      Delete
    3. Sana da bol eglenceler Turkiyede :):)
      Walla bende var sanmistim yokmus, turk marketlerinin altini ustunu getirdim bulamadim :) Belki digerlerine gitsem wardir :)
      Benim yerimede bol bol gez Amsterdam pazarlarini :)

      Delete
  3. Çok eğlenceli bir pazara benziyor. Köln'de arkadaşım var 2 kez ziyaret ettim. Anlaşılan gelecek yılbaşı 3. ziyaretimi yapacağım.
    Sevgiler :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mutlaka noel pazarlarinin acik oldugu zamana getir ziyaretini :) Bol bol hediyelik esyalarla donersin :)
      Sevgilerimle :)

      Delete
  4. İnanılmaz yerler. süperrr..

    ReplyDelete
  5. çok sıcacık gelenekleri var sonra kültürlerine özenince özendi oluyor=))

    ReplyDelete
    Replies
    1. katiliyorum :) Eger bir sey kulturlerinde varsa ondan asla vazgecmiyorlar :)

      Delete
  6. yaaa ama ben bu güzellikleri buralarda bulamıyorum türkiyeye gelmişken benide al götür burdan bu arada gerçek adını öğrenebilirmiyim :) çok güzel bir postyine cnm benim en çok beğendiğim aşk ağacı oldu yarimden bi süredrayrı kalmamın etkisi olabilir bu konuda :) sevgilerimiuçuruyorum o tarafa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canim gercek ismim Aner , takma isim kullanmiyorum :) Ismimin hikayesi degisik merak edersen anlatabilirim :)
      yarinden ayri kalmanin ne kadar zor oldugunu anliyorum, nasil ozluyorsun tahmin bile edemiyorum. Umarim sag salim en kisa zamanda kavusursunuz sende ask agacina onunula gidersinz, gezersiniz birlikte oralari ev alisverisi yaparsiniz :)
      Ocakta geliyorum Turkiye' ye giderken gel gidelim birlikte :)) Bol bol gezeriz :)
      Tesekkur ederim yine o icten senin kadar tatli yorumlarin icin :)
      Opuyorum seni cok bende bu taraflardan sevgilerimi yolluyorum :)

      Delete
    2. ne ilginç isminin hikayesini ve anlamını öğrenmeyi çok isterim facebook hesabı kullanıyorsan bloğumdaki sağ kısımdan bana ulaşabilirsin tatlım sevgilerini büyük mutlulukla aldım ayrıca gzel dileklerin içinse çok çok teşekkür ederim :)

      Delete
    3. Tatlim annemle babam cok buyuk zorluklara ragmen cok buyuk askla evlenmisler. Sadece bir tane cocuklari olsun istemisler ( benm zorumla kardesim olmus ama ben dogdugumda boyle bisey olacagini bilmiyorlarmis tabi :D) ben dogdugumda asklarini olumsuzlestirmek istemisler bu yuzden de kendi isimlerinden adimi yaratmislar. Babamin ismi Atila, Atiladan A yi almislar , annemin ismi Neriman, Nerimandan NER i almislar ve Aner olmus :))hatta babam omrumuzun sonuna kadar ayrilsak bile Aner sayesinde asla birbirimize ola askimizi unutmayiz demis. Annemle babam bazi sebeplerden dolayi 16 sene once bosandilar falat anne bi daha evlenmedi, hala babama asik
      Babam 3-4yil once vefat etti oda olene kadar anneme asik kaldi.
      Hikayesi bu ismimin :)

      Delete
    4. nasıl duygulandım ne güzel bir anlamı var isminin allah rahmet eylesin cnm benim:( çok sevilesi bir insansın gönlünde ismin kadar güzel belli zevkle takipte kalıcam ayrıca benimle bu güzel hikayeyi paylaştığın için çok teşşekkür ederm sevgilerimle :)

      Delete
    5. :)
      Cok tesekkur ederim canim , ne demek asil ben tesekkur ederim :)
      Sevgilerimle :)

      Delete
  7. Bayıldım ya, yılbaşı süslemelerine bayılıyorum. Buralardaki süslemelerin fotoğraflarını çekmeden geçemiyorum ama orası bir harika. Ya çikolatalar, görmez olaydım ben onları. Bir de sandviçlere de bayıldım, olsa da yesek :)
    İsminin hikayesini de okudum. Ne güzelmiş anlamı, Allah rahmet eylesin babacığına :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim :)
      Cikolatalar benimde en bas belalarim , almadan gecemiyorum sonra ormana git yuru deli gibi canim cikiyo :)
      O sandvicleri denedim ben. Gercekten cok lezzetliydi. Ozellikle uzun zamandir paketli ekmek yedikten sonra taze ekmek cok hora gecti :)

      Delete
  8. Yeni yıl yeni yıl yeni yılll
    herkesee kutlu olsuun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeni yil yeni yil yeni yil yeni yil
      Bizlere mutlu olsun :)

      Delete
  9. Merhaba,
    Pazarları çok severim..
    Çikolata kebabı ne hoş :)
    şimdiden mutlu yıllar diliyorum size..bloguma hoşgelmiş sefa getirmişsiniz.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhabalar sizde hosgeldiniz :)
      Sizede saglikli, mutlu, huzurlu ve bol eglenceli bir yil diliyorum :)
      Sevgilerimle...

      Delete
  10. Atlayıp uçağa bir haftasonunu burda geçirip gelmek istedim şu an!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesinlikle yapmalisinizi, ozellikle vize derdiniz yoksa kacin bir hafta sonu icin derim :)

      Delete
  11. Muhteşem yaa, bayıla bayıla okudum desem yeridir. O çikolatalar nedir öyle aman allahım :) hele o mumluklar, yaprak takılar, cam ve ahşap ürünler, hepsi ama hepsi muhteşem :) Çok şanslısın bunları görebildiğin için...

    Ama bişey dikkatimi çekti ilk resimdeki köprüde el el tutuşan bir çift var, onların ikisi de erkek mi ben mi yanlış gördüm acaba :) Çok garip geldi yaaa :)

    Bu arada unutmadan, seni mimledim sayfamda görebilirsin, cevaplamak istersen tabiki :)

    Sevgiler canım :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanirim oyle :)) Hic dikkat etmemistim :) hehe burada cok fazla gordugum icin dikkatimi cekmemis hehe :) Yada bayanlar genelde erkeklerden daha kisa sac kestirdikleri icin kim erkek kim kadin zorlaniyorum secerken :)
      Aa cok mutlu oldum, tabiki cevaplayacagim, cok tesekkur ederim :)
      Sevgilerimle, opuyorum :)

      Delete
  12. ne güzel yaaaaa.
    hep böle yap gez foto .çek yaz bizeee.
    :)
    en hoşu da yiyecekler çikolatalar amaaa.
    eveet bi de süsler.
    :)

    ReplyDelete
  13. Merhaba Yeniden;
    Harika bir yazı olmuş gerçekten. Pazar delisi olan ben için çok fazla bile geldi:) Böyle yerleri böyle hayatları görünce ister istemez üzülüyorum ne yapayım hem uzak olduğum için, yeni yıl ruhunun uğramadığı bir yerde olduğum için ve Türkiye'de de böyle şeyler olmadığı için üzülüyorum. Her şey harika görünüyordu. Çikolatalara zaten bayıldım ne diyebilirim ki. Sanki bir süreliğine harikalar diyarına gitmişim gibi geldi fotoğraflarınla. Fındıkkıran ile ilgili bir film izlemiştim uzun zaman önce. O gerçekten bir fındık kırıcıymış gerçekten çok şaşırmıştım ilk gördüğümde. Oyuncak bir fındık kırıcı, tuhaf bir hediye:) İnsanların kendilerine olan güvenleri harika ve tabi yaşadıkları toplumun da buna izin vermesi muhteşem. Bizim hala aman o ne der ayıp olur bu yaşta kadın bunu giyer mi takar mı diye düşüncelerimiz korkularımız var çünkü toplum bizi bu tip davranış kalıplarının içine sokuyor, tüketiyor, güvensiz bireyler haline getiriyor. O yüzden de böyle yerleri görünce nasıl da cazip geliyor:) Orada hayat olağan haliyle bile güzel, güzelleştirmeye gerek kalmadan ilerleyebiliyor izlenimi veriyor. Çok beğendim cıvıl cıvıl her yer, ışıl ışıl, hediyeler süper, şanslısın, bol bol yaşa yeni yıl ruhunu. Yeni yılını kutlarım şimdiden. Bu yıl masal tadında bir yıl olsun umarım hep güzel anılarımız olsun:) Kocaman sevgilerimle

    ReplyDelete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)