deneme

deneme

Wednesday 18 December 2013

Almanya Koln (Cologne) Katedrali









      (=^.^=) Guzel bir gunden herkese merhaba (=^.^=)



Haftasonlari esimle en buyuk zevklerimizden birisi de Almanya' ya gecmek. Spesifik bir rotamiz yok dogrusunu soylemek gerekirse.Neresi gelirse aklimiza o sehre gidiyoruz. Onceleri bilincli turist mantiginda ben, gitmeden once internetten o sehirde ne varmis ne onemliymis hemen not edip, esime suraya gidelim buraya gidelim diyordum. Simdilerde ucur beni bebegim yureginin goturdugu yere modundayim :) 
( esim arabayi biraz hizli kullanirda! E bide Almanyanin bazi yollarinda hiz sinirlamasi olmadiginida dusunursek neden ucur beni dedigim anlam kazanir sanirim :D )
 Iki hafta once Noel pazarlarini gormek icin ( okumadiysaniz buraya tik tik, suraya pit pit ve oraya cit cit ) Koln'e gitmistik ve burada hayatimda gordugum en guzel katedrali gormustum. Hatta yanimizdan gecen turistlerden gelen su cumle beni hic sasirtmamisti
 '' Hristiyan olmayani Hristiyan yapar bu katedral''




 Oncelikle soylemeliyim ki devasa buyuklukte. Hayatimda bu kadar buyuk bir bina gormemistim. Hakkinda biraz da arastirinca cok ilginc bilgilere ulastim. Gotik tarzda insaa edilen katedralin yapimina 1248 yilinda baslanmis ve yapimi tam tamina 632 yil surmus. Bu kadar uzun yillar tamamlanamamasinin sebebi maddi sikintilarmis. O yuzden de katedralin ikinci ismi '' Bitmeyen insaat'' tir.



 Neden devasa dedigimi simdi anlayacaksiniz. Katedral 7000 m² alana ve 157 m yukseklige sahip. Ayrica UNESCO' nun dunya miraslari listesindedir. Su anda Kuzey Avrupadaki en buyuk ibadethanedir. Almanya' nin ikinci ve dunyanin ucuncu buyuk kilisesidir. Ayrica bir diger ozelligi de, cift kuleli olmasidir.


Ayrica katedral ikinci dunya savasinda uzerine 14 tane hava bombasi dusmesine ragmen yikilmamistir. Katedralin bu kadar onemli olmasinin bir diger sebebi ise, Hristiyanlar icin cok onemli olan 3 King' in yada 3 Wise Men' in ( Turkcede biz muneccimler veya Maguslar diyoruz. Isa bebekken ona hurmetlerini sunmak icin dogudan gelen ve hediye olarak altin, gunnuk ve mur getiren hacilar) kemiklerinin bu katedralde olmasidir.


 Bana gore katedralin disi ayri ici, ayri guzellikte. Her bir tasinda, kolonunda,penceresinde  farkli detaylar var. Her sey en ince ayrintisina kadar detaylandirilmis.






 Burasi katedralin ana girisidir. Cok buyuleyice degil mi ?




Ayrica katedralin 11 çanı vardir ve bunlardan 4 tanesi orta cagdan kalmadir.




 Katedral ayrica inanilmaz hazinelere de sahiptir. Bunlardan ilki asagida gordugunuz 10 uncu yuzyildan kalma Gero Cross isimli dunyanin en buyuk carmiha gerilmis Isali hacidir.


Ikincisi 3 Kralin tapinagi
Fotografini ben cekmedigim icin wikiden caldim :)


Ucuncusu Bavaria Duku 1. Louis tarafindan bagislanan guney tarafi pencereleri
 


veeeeee tabiki sayisiz orta cagdan kalma heykeller, anitlar, kalintilar ve daha bir cogu....






   Duvarlarda Baspiskopos Englebert II tarafindan islenerek oyulmus tabletleri de gorebilirsiniz.







 Cogu kolonda ici kutsal su dolu olan, su canaklarini gorebilirsiniz. Isteyen herkesin elini sokup kendisini islatmasi, uzerine surmesi serbest, tabiki ibadet amacli. Tabi benim gibi kilisede oldugunuzu bir an unutursaniz soyle dusunmeniz cok olasi '' aaah dunyanin 3uncu buyuk katedralini yapmayi dusunmusler de, katedral su akitiyo, bi mimar getirip tamir ettireceklerine, kolaya kacip her yere canak koymuslar'' :)


 Yukarida gordugunuz fotograf bir tavan. Kilisenin hemen hemen her yeri bu tarz cizimlere sahip. Asagida gordugunuz fotograf ise kilisenin tabaninin bir kismi. Hem tavanlarda hemde tabanda inanilmaz guzel cizimler gorebilirsiniz






 Zemin kattaki tapinaga, hazine odasina ve azizlerin mezarlarina giden merdivenler


 Eger katedrali gezecekseniz yukaridaki yazida gordugunuz gibi gezi gununuzu Sali ve Persembe gunu saat 15.00 ile 16.30 arasina getirmeye calisin. Cunku katedralin icinde hala antik kazilar devam etmekte eger size katilmak isterseniz sadece bu gunlerde katilabilirsiniz. Biz Pazar Gunu Kolnde oldugumuz icin bu gezilere katilamadik.

 Bu gordugunuz kapidan sonrasina gecemiyorsunuz, cunku orada eski  kardinallerin mezarlari var.


 Buda katedralde mezari bulunan kardinallerin listesi. Mezar odasinin girisindeki duvarda yaziyor.




Katedralin hazine odasi girisi. Tavan tamamen altindan yapilma. Hazine odasina ve altin kasalarina gitmek isterseniz farkli bir kapidan geciyorsunuz. xray cihazindan gecip giris ucreti odeyerek girebiliyorsunuz. Hazine odasinda fotograf cekmek yasaktir. Girerken tum esyalarinizi, cantalarinizi kilitli kasalara birakiyorsunuz.





 
Umarim begenmissinizdir. Eger bir gun ziyaret ederseniz, pisman kalmayacaginizdan eminim.
Herkese mutlu ve bol huzurlu gunler diliyorum...

31 comments :

  1. Bayıldım ama ben bloğuna, ellere sağlık :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim :) begenmene sevindim :)

      Delete
  2. Bu katedrali, Köln'de yaşayan bir arkadaşım sayesinde 2 kez görme fırsatı buldum.
    İlkinde merdivenleri tırmanma enerjisini bile bulmuştum kendimde.
    Gerçekten muteşem.
    Sen de çok güzel anlatmışsın :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. cok tesekkur ederim :) bende kesinlikle daha sonra tekrar giderim, cok hosuma gitti :)

      Delete
  3. Güzel bir katedral bende gezdim ama Hıristiyan olacak kadar değil. Bizim camilerimizin hele hele Mimarsinan'ın eserlerinin yanında hiç kalır bile..

    Çok hız yapmayın gençler, gençliğinize yazık allah korusun.. Altınızdaki araba kul yapısı o hızda bir kaza bela gelmesin başınıza.. Sevgilerimle canım..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aman Allah korusun.Kimse kaza yapmasin, Geride kalanlar icin cok aci bunla yuzlesmek.Tabi Gelde esime anlat hiz yapmamayi :)
      Mimar Sinanin eserleride inanilmaz guzellikte bu su goturmez bi gercek fakat bu katedralda muhtesem guzellikte beni buyuledi.Tabiki Hristiyan olmayani Hristiyan yapar isin sakasi. Yanimdan bunu soyleyerek gecen turistin hangi dine meshup oldugunu bilmiyorum, benide ilgilendirmez. Ben kulturlere, mimarilere asik bi insanim O yuzden katedral beni cok etkiledi.
      Sevgilerimle :)

      Delete
  4. ne kadar görkemli bir yapı . aman Allahım resmen ihtişam akıyor her yerinden. Bu yaz hollandaya geleceğim ve beni her yeri gezdirecekbir grup hafiye bekliyor orda umarım bu büyüleyici katedrali görme şansım olur. tek kelimeyle MUHTEŞEM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canim mutlaka git pisman olmayacaksin. Hollanda' da bu kadar buyuleyici devasa buyuklukte bir yapiyla karsilasamazsin ama yinede Hollanda mimarisi de cok buyuleyici :)
      Umarim Hollandada guzel zaman gecirirsin, eminim seni 4 gozle bekliyorlardir :)

      Delete
  5. Merhabalar,
    Kartpostallaşma etkinliği hakkında bana soru sormuştunuz fakat geri dönüş yapmadınız. Eğer katılacaksanız beni bilgilendirebilir misiniz lütfen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayy kusuruma bakmayin aklimdan tamamen cikmis ben size adresimi hemen mail atiyorum :)
      Sevgilerimle

      Delete
    2. Etkinlikte belirttiğim mail adresine bekliyorum bir an önce :)

      Delete
  6. Wuww bayıldımm kesinlikle gidilip görülesi yermiş gerçekten.

    ReplyDelete
  7. ay tatlim ben de cok merak ediyorum bu katedrali.. Esim almanyadayken gidip gormus muhtesem diye anlatiyor.insallah bir gun bana da nasip olur :)

    http://www.seyahattutkunu.blogspot.ae/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canim umarim en kisa zamanda gorursun, bol bol gezersin icini :)

      Delete
  8. Bu nasıl bir ihtişam yahu, görebildiğiniz için şanslısınız dicem canım. Kesinlikle mimari açıdan çok çok başarılılar, ben Prag'ı çok merak eyliyorum, gezmek lazım, hür olmak lazım... :))
    Sevgilerimle,tatlı yıllar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet cok ihtisamli
      . Cok tesekkur ederim. Pragi bende merak ediyorum :) Aslinda her yeri merak ediyorum hehe
      Mutlu yillar ^^

      Delete
  9. Çok güzel bir gezi olmuş anlaşılan...Fotoğraflarda çok güzel....:))
    Bloğunu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))
    Mutlu yıllar....:)))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hosgeldin :) Iadeyi ziyarete gelicem. Tesekkur ederim guzel yorumlarin icin :)
      Simdiden mutlu yillar :)

      Delete
  10. ah nasıl özendim:)
    oralarda olsam, arabaya gerek yok, ben yürüyerekte geçerim sınırı sanırım:)
    Aman,hıza dıkkat!
    Sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe en guzeli bisiklet :) o zaman tam Hollandali ous oluruz :))
      Kocaman sevgiler benden :)

      Delete
  11. Selamlar! Bloğunuzu severek takip ediyorum ve yine güzel & yararlı bir postun ardından, aklımdaki bir soruyu sormak istedim. Benim nişanlım AB vatandaşı ve Hollanda'da yaşıyor (Hollandalı değil). Biz evlendiğimizde, Hollanda bana oturma izni veriyordur haliyle ama çalışma izni de çıkarıyorlar mı direkt olarak? Malum, AB vatandaşı olmayanlar için zor bir süreç çünkü aksi takdirde... Şimdiden teşekkür ederim ve yeni yazıları merak ile bekliyorum. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhabalar :) Guzel, icten yorumlariniz icin gercekten cok tesekkur ederim, cok mutlu oluyorum boyle yorumlar geldiginde
      Oncelikle belirtmek isterim ki uzman degilim ve en guzeli IND yle iletisime gecmeniz sitelerinin linkini veriyorum https://ind.nl/en
      Fakat kendi tecrubelerimden, okuduklarimdan ogrendiklerim ve duyduklarimdan soyleyebilirim ki. Oturma izniniz sizin Ab uyesi olup olmamanizdan cok esinizin is durumuyla ve maasinin ne kadar yuksek olduguyla alakali aslinda. Bildigim kadariyla bir yillik ve bes yillik oturum var. Bana direk 5 yillik verdiler. Buna IND karar veriyor. 1 yillik oturumu aldiysaniz 6 ay calisma izniniz olmuyor 6 ay sonra calisma izni veriyorlar size. Bir yilin sonunda burolarina gidip oturumunuzu yeniletiyorsunuz 5 yillik oluyor. Direk 5 yillik oturum verdilerse calisma izninizde oturumunuzla birlikte onaylaniyor. En azindan bu bana olanlar. En guzeli INDyle iletisime gecip ogrenmek. Sizin durumunuzdan cok esinizin statusu cok onemli.Calisma konusuna gelicek olursak 1 yillik oturma iznini aldiginizda 6 ay calisamamaniz size pek bisey kaybettirmiyor. Cunku Hollandaca konusmadan is bulma olasiliginiz cok dusuk yada buldugunuz isler parasal acidan tatmin edici. Dili olmayanlara genelde fabrika isleri, ciftlik isleri, yada temizlik tarzi isler veriliyor Bunlarinda getirisi pek yuksek degil.
      Umarim yardimci olabilmisimdir. Bol sans diliyorum
      Sevgilerimle

      Delete
    2. Çok teşekkürler!! :)

      Delete
  12. Harikasın. Belgesel izlemiş gibi oldum. Ama eşine söyle hız yapmasın lütfen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim :)
      Esimi uyaracagim :)
      Sevgilerimle

      Delete
  13. Bizlerin yerine de gezip görseydiniz :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. evet bu aralar sizlerin yerine geziyorum, sizde benim yerime gezdiginizde bende seve seve okuyacagim :)
      Sevgilerimle

      Delete
  14. Bloğuna zevkle bakıyorum harikasın! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim, guzel yorumun icin. Sevk veriyor, iyiki yaziyorum diyorum
      Sevgilerimle, iyi haftasonlari :)

      Delete
  15. Merhaba, geçtiğimiz nisan ayında Köln'e yapacağım ziyaretten önce Köln hakkında araştırma yaparken blogunuza denk gelmiş ve "uçur beni bebeğim" cümlesinden dolayı size sinir olmuştum, sonra unutmuşum gitmiş (itiraf kısmı). Önümüzdeki nisan bu kez Hollanda'ya bir ziyarette bulunmayı umuyorum ve blogunuza denk geldim, son posttan başladım, tümünü okuyorum. Az önce bu posta denk geldim ve "uçur beni bebeğim" bu kez hiç de itici gelmedi. Tanıyınca sevmişim demek ki sizi :) Mutlu kalın... Bir itiraf daha: biz de Prag-Köln-Atina gibi uzak şehir gezilerimize bile Türkiye'den çıkıp arabayla gidiyoruz, çünkü benim de uçak fobim var. Dolayısıyla soyadımızı kullanarak "... hava yolları ile seyahat ediyorum" diyorum soranlara. Sanırım ben de itici geliyorumdur insanlara :)

    ReplyDelete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)