deneme

deneme

Tuesday 12 November 2013

Hollandada Pazar Vardi da Biz mi Gitmedik ???

                 

                           Yagmur yagiyor, Seller akiyor, arap kizi camdan bakiyooor



     Yagmurlu bir Hollanda gununden herkese selamlar.  Bugun her gun ki gibi yine hava yagmurlu :) Hal boyle olunca da bana, camdan bakmak duser, yani sarkidaki arap kizi benim itiraf ediyorum. Hollandalilar o kadar beyaz tenli ki, Turkiyeye gore beyaz tenli olan ben, Hollandaya gore esmerim, gerisini siz dusunun. Bir Hollandaliya on tarafindan yeterince yaklasirsaniz, arkasini gorebilirsiniz o kadar beyazdir :)) 


     Neyse konumuza donelim.. Hollanda' da haftanin belirli gunlerinde belirli sehirlerde pazarlar kurulur. Kimisi sabah 8 den oglen 12 ye kadardir ( ornegin Wageningen pazari ) kimisi ise aksam 6 ya kadar aciktir ( Utrecht, Den bosch, Rotterdam pazarlari gibi) 
   
     Hollandalilar bu pazarlara acik market anlamina gelen ''Open Markt'' yada sadece ''Markt'' derler. Bizim pazarlarimiza oldukca benzerler. Kiyafetten tutun, sebzeye meyveye, cicege, ikinci el esyalara, carsaf yorgana kadar her sey satilir bu pazarlarda. Ben firsat buldukca gidiyorum. Ozellikle peynircilerin onunde bol bol vakit geciriyorum :) Size kendi cektigim bir kac pazar fotografi gostereyim :)





                                                    Kurutulmus Bufalo kulagi :)


 Bu gordukleriniz Hollanda sucuklari, tadlari bizim sucuklardan cook farkli daha cok sosisi andiriyor. daha sonraki yazilarimda daha uzun bilgi vericem. Hemen hemen tum  Hollanda yemeklerinin icindedir. Pazarlarda bol bol satilir


Turk saticilar veya Turk yiyecekleri cok yaygindir. Mesela burada tursular, zeytinler,sarmalar, turk peynirleri ve pide satiliyor








              Tum pazarlarda mutlaka cicek saticilari vardir. Hollandalilar ciceklere cok duskundur



             Bu stantta nazar boncugu satiliyordu. Cok hosuma gitti bende aldim bir tane, astim evime :)



 Peynir stantlari en fazla goreceginiz stantlardir. Bu stantlarda envayi cesit peynir gorebilirsiniz :) Ben her gittigimde farkli peynirleri almaya calisiyorum ki daha cok cesit tadayim :)



                         Zeytin standinin onune kurulmus masa. Istediginiz kadar yiyebilirsiniz :)



 Bir Turk saticisinda sarma bulduk :))) Heey gidi gunler hey, ince kalem gibi olacak yoksa yemem diyen ben, kalem degil defter kalinliginda sarmalari bir lokmada yuttum. Yokluk sen nelere kadirsin :))



                 Hollanda pazarlarinda da bizim pazarlarimizdaki gibi metreyle kumas satilir






Kek, kurabiye hamurisi standi
                  Hollandalilarin geleneksel wafflei stroopwafelda bu stantlarda bolca bulunur


 Magazalarin aksine, pazarlarda kiyafetler gercekten uygundur. Ceketler, mantolar, kot pantolonlari magazalarin yari fiyatinadir. Bu gordugunuz fotograftaki kiyafetler biraz annane kiyafetleri. Cunku o bolum orta yasli veya yasli kiyafetleri satan bolumdu. Fakat gencler icinde cok guzel kiyafetler satanlar vardir.




                                                        Buda ekmek saticisi



  Bu Turk teyzeden gozleme aldim. Sigara boreginden, pogacaya, gozleme bazlamaya kadar herseyi yapip pazarda satiyor. Fakat teyze sana sunu acikca soyleyeyim gozlemen berbatti :) San biraz Hollandali olmussun, pogacanda cok sertti ayrica :) Olsun en azindan gozleme yedim :)




 Pazarda buldugumuz  kirmizi aci biberli cikolata. Cok begendimmm :) Acili cikolatayi hic boyle yememistim :)Utrecht Universitesi ogrencileri tarafindan okula gelir saglansin diye yapilmis cikolatalarmis.

Herkese mutlu gunler :)

16 comments :

  1. Yine bilgilendirici ve eğlenceli bir yazı olmuş.Bu arada çikolatayı acıya çikolataya bayılan biri olarak çok merak ettim.Tatmayı isterdim doğrusu.Bir ara magnum burada da çıkartmıştı acılı ama hiç hoş değildi.Yazılarını merakla bekleyenlerden biri oldum :)
    Kucak dolusu sevgiler,

    ReplyDelete
  2. Guzel yorumlarin icin cok tesekkur ederim, Boyle olunca daha cok yazma sevki geliyor bana :)
    Cok begendim ben yedigimde, gercekten cok guzeldi :)
    Sevgilerimle :) Mutlu gunler

    ReplyDelete
  3. Acılı çikolata mı? Çok merak ettim tadını yani ilginç bişeye benziyor. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gercekten baharatli, acili ve guzel bi tadi vardi :) Ilginc yani evet :) Ama lezzetli benim damak tadima gore:)

      Delete
  4. Ben en çok çiçek olayını tuttum,balkonumda sürekli çiçeklerim vardır,çok severim.Hollanda'ya gelip bol bol çiçek alsam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne zaman Turkiyeye gelsem anneme cicek tohumu getiriyorum onunda bahcesi balkonu cicek dolu :))

      Delete
  5. Sanki seninle gezdim pazarı, seninle birlikte keşfettim oraları öğrendim, sen gezerken bizim pazarlarımızla bir benzerlik aradım. Çok güzel bir yazı olmuş keyifle okudum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim :) Eger oyle hissettirebildiysem ne mutlu bana :)

      Delete
  6. Merhabalar;
    Blog sayfanız ve sizinle tanıştığım için memnun oldum. Ne kadar güzel anlatmışsınız. Çok şanslısınız inanın:) Ben burada pazar keyfini çok özlüyorum. Çocukluğumdan beri pazarları severim giyecek yiyecek pazarı ayırımı yapmam ikisinin de yeri başkadır. Yaşamınızı bir süreliğine bile olsa devam ettirdiğiniz yabancı bir ülkede bu tip bir pazar bulabilmek inanılmaz bir nimet. Biz sebze pazarına bile gidemiyoruz bırakın peynirleri dolmaları zeytinleri kumaşları. Türkiye'ye gider gitmez kendimi pazara atıyorum zaten. Bazen tatil günlerimizi ayarlarken pazar olan günlere denk gelmek için çaba sarfettiğim oluyor. Sizin pazarda da harika şeyler varmış bayıldım. Ben sizin yerinizde olsa hiiiiç kaçırmazdım hiçç:) Burada ulaşım sorunu da olduğundan böyle bir pazarı bulmuş dahi olsak eminim gidemezdik ahh ahh...Ayrıca biberli çikolatayı ben de çok merak ettim doğrusu. Sevgilerimle:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba . Hosgeldiniz, asil ben cok memnun oldum :) Bende oyle dusunuyorum. Cocuklugumdan beri annemle pazar alisverislerimize bayilirim. Su anda annem yanimda yok fakat en azindan hala pazara gidiyo olabilmek, bana aitlik hissi veriyor. Uzuldum sizin oralarda pazar olmamasina. Bastan sona araba ile 4 saat suren bir ulkede hic bir yer uzak degil :) O yuzden pazarlari pek kacirmamaya calisiyorum :) Biberli cikolata eger bulabilirseniz bence her cikolata severin tatmasi gereken bir lezzet :)
      Sevgilerimle :)

      Delete
  7. bufalo kulağı gerçek mi ? ne amaçla ve nasıl tüketiyorlar peki ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet gercek, kurutulmus bufalo kulagi ayrica kurutulmus domuz burnu, ordek tavuk ayagi da bol bol satiliyor. Kopeklere yedirmek icin kullaniyorlar. Benim icim kaldirmadigi icin ben hic almadim

      Delete
  8. Çok eğlenceli bir yazı olmuş. Seni keşfettiğim için de çok mutluyum. Lütfen sen de benim bloğuma gel http://makyaj-guzellik-moda.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. cok tesekkur ederim guzel yorumlarin icin :)
      Bende senin bloguna goz gezdiriyorum simdi

      Delete
  9. Kurutulmus Bufalo kulagını neden yerler ki gördüğüm kadarıyla etsiz bişi :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yok yemiyorlar, kurutulmus bufalo kulagi, kurutulmus domuz burnu, kurutulmus ordek tavuk ayaklati bunlari kopekleri icin aliyorlar. :)

      Delete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)