deneme

deneme

Thursday 10 October 2013

Alcaklara kar yagiyor üşümedin mi ?


         Hollandadan sevgiler sayin seyirciler :)

        Hollandaya adiminizi attiginiz anda ilk dikkatinizi ceken havanin ne kadar soguk oldugu olacaktir.  Kislari genelde hava cook cook sogukla cok soguk arasi degisir. Ozellikle benim gibi Egeli biriyseniz hava sizin icin hep cook cook soguktur.
Buna alismak uzun surebilir ki ben hala alismis degillim. Yazlari bile genel olarak serindir. Ortalama sicaktik yazlari 18-25 arasi seyreder, kislari ise sormayin gitsin :)  Kar, yagmur ve bol bol sis vardir. Ruzgar sert eser. Benim gibi hazirliksiz yakalanip sadece ince tabanli bi ayakkabiyla etrafta dolasmaya calisirsaniz, iki uc gun sonra yataklara dusup burnunuzu silinmekten kipkirmizi yaparsiniz :)
Ayrica genel Hollandali ozelligi kendileri de surekli havanin ne kadar soguk oldugundan bahsederler. Gunluk konusmalarda havanin soguklugundan bahsetmek bi aliskanlik haline gelmis sanki :)

 
        Yabanci filmlerde hep gordugumuz, Turk dizi ve filmlerindede son donemlerin trendi olan ayakkabiyla eve girmek buradada gecerli. Baslarda cok yadirgamistim ve ne zaman misafirlige gitsek ayakkabimi kapi onunde cikarmak icin hamle yapip sonra nerede oldugumu hatirlayip geri cekiliyordum. Cunku Turkiyede eve ayakkabiyla girmek demek annemin pesimden terlikle kosmasi demektir :) Simdilerde hala cok yadirgiyorum pek bisey degismedi yani fakat en azindan misafirlige gittigim zamanlarda ayakkabimi cikariimmi cikarmiyimmi tereddutu yasamiyorum :)

        Evlere ayakkabiyla girildigi icin hic hali goremezsiniz yada cok kucuk dekorasyon amacli konmus genelde orta sehpanin altinda kalan kenarlardan cook hafif tasan halilari gorursunuz. Degseniz degseniz anca kucuk parmaginizla uzanabilirsiniz halilara :) Hollandada halisi olan evler oda kullaniyolarsa ( ince haliflexler )  sadece annane ve babannelerin evleridir. O yuzden annenizden warsa annaneleriniz ve babannelerinizden bool bool patik ormelerini isteyin :) Burdada bazi marketlerde patik gorebilirsiniz ama hic biri Turk patiginin yerini tutamaz :) Sonrasinda vucudunuz alisana kadar cok uzun bi sure surekli gaz problemi yasarsiniz, benden soylemesi :) Turkiye' den sis, tig veya ip getirmenize gerek yok. Burada hemen hemen her sehirde hobi marketleri gozunuze carpacaktir. Buralarda her turlu orgu malzemelerini ve diger turlu hobi malzemelerini bulmaniz mumkundur. Fiyatlar tabiki de Turkiye kadar ucuz degildir fakat kesinlikle pahalida degildir.
Hemen hemen her evin girisinde ic tarafta orta boy paspas buyuklugunde alan cokuktur ve bu alanda her zaman paspas wardir. Bu cokuklugun sebebini ogrendigimde cok sasirmistim. Bu cokuk alana paspas yerlestiriliyor boylelikle camurlu ayakkabiyla eve gelinirse ayakkabilar temizlenebilsin diye. Tabi neden kaymaz paspas almak yerine evin girisini cokuk yaparlar bilmiyorum. Evin tabani kalebodursa, kapinin onundeki o alana kalebodur konmuyor. Kabul ediyorum Gariplikler ulkesi Hollanda :) Asagidaki fotograflarda da gorebileceginiz gibi sanki kapinin onu tamamlanmamis gibi gozukuyor :)





Ayrica asla bir  Hollandaliya kaloriferin derecesini arttiramazsiniz. Ev ne kadar sogursa sogusun bir kat daha ceket giyerler yinede kaloriferin derecesini arttirmazlar. Nedenini hala cozmus degilim. Cozdugumde size de anlatirim :) Benden once cozerseniz haberim olsun :))

9 comments :

  1. Merhaba,ben geldim işte.Paspas olayı ilginçmiş.Hiç yurt dışı deneyimi olmayan biri olarak ayakkabı konusunu merak ederdim hep,halılar kirlenmiyor mu diye?Demek ki halı sermeden hallediyorlar işi,ahhh gözünü seveyim adetlerimizin.Biz de duvardan duvara halı kaplatırız,sevgiler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhabalr hosgeldiniz :)

      Evet bende merak ederdim. Dogrusunu soylemek gerekirse bana hala cok garip geliyor evde hic hali olmamasinin. Ev sanki bombos gibi, biseyler eksikmis gibi. Ben oyle buyuk halilar kullanmiyorum benim halilarim kucuk ama en azindan halim hala war :)
      Hep duydugumuz yollar hic kirli degil bir hikaye. Burdada yollarda camur oluyor burdada bazen ( turkiyeye gore cooooook cooook az) yerlere cop atanlar var. Fakat bize gore daha bilincli ve cevreyi daha temiz tutyorlar bu bi gercek. O yuzden de eve ayakkabiyla girseniz bile bizdeki gibi her yer toz duman olmuyor. Ayrica zaten hali yok kirletilebilecek bisey yok :)
      Sevgilerimle...

      Delete
  2. evet çok soğuk yaa.
    :)
    amerikada da eve ayakkabıyla girilir.
    sokaklar hep temiz olduğu için.
    çamur kar hemen temizlenir çünkü.
    el işi de zaten ünlü onların dantelleri yaa.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kemiklerimin sizlamadigi gun yok disari ciktigimda :)
      Amekira' da Hollandayla cok benzerlik gosteriyo ozaman desene, oradada yerler temizleniyo duzenli, yerlere cop atanlar yok denecek kadar az, hele tukuren hic yok vs vs.. Amerikanin dantellerinin unlu oldugunu bilmiyorudum, ilk senden duydum :))

      Delete
  3. bişi sölücem ya.
    kumanda panelinden ayarlar yorumlardan girsene.
    "kelime doğrulama" kaldırsanaaa.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaldirdim bile :) Farketmemisim bende oldugunu dogrusu :) Ayrca adsiz yorumlarada actim blogumu :)
      Hatirlatma icin tesekkur ederim :)
      Gorusmek uzere

      Delete
  4. oranın havası tam anneme göre malum menopoz :) ilginç huylar varmış neden dereceyi artırmıyorlar bende çok merak ettim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ayy yoruma cok guldum :) Gercekten hala cozebilmis degilim nasil arttirmazlar su kaloriferin derecesini, garip insan bunlar:)

      Delete
  5. Slm, gülerek okuyorum yazdiklarini, cok hosuma gitti! Tesadüfen rastladim yazina! Bu paspas olayi, kapilarin arkasinda evin altindaki bosluga kapak vardir o yüzden öyle yapilmistir, resimdede belli oluyor. Orada su saati vardir ve atik borusuna ulasilir patlama filan oldugunda. Paspasta oraya göre kestirilip alinir magzadan.

    ReplyDelete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)