deneme

deneme

Tuesday 22 October 2013

Ayran İçtik, Ayri Düştük

  Tarihe Gecen Bir Gunden Merhaba Sevgili Seyirciler :)

       Bugun; adini Hollanda tarihine 22 derecelik, gunesli havasiyla Hollanda insaninin Ekim ayinda gorebilecegi en sicak gun olarak altin harflerle yazdirmistir :))
   
        Bu guzel gunde sevgili Hollandalilarimiz sokaklara akin etmis, deliler gibi kosup, eglenip, cosarken sizlere odamdan naklen yayin yapmaktayim. Bugun sizlere Hollandalilarin uyku aliskanliklarindan bahsedecegim. Arkaniza yaslanin ve kendinizi ''Cocuklar duymasin'' izliyormus gibi hissedin....


       Hollanda' ya geldiniz, tum gun yediniz, ictiniz, gezdiniz vee aksam oldu sira uyumaya geldi. Eger yalnizsaniz Turkiye' den bir farki yok, tek kisilik yataginiza gider, kivrilir, misil misil uyursunuz. Peki ya bir ciftseniz otel odaniza gittiginizde neyle karsilasacaksiniz ?


                                        ta  ta  ta  taaaaaaaaam....






     
          Hollandada cift kisilik yatak yok denecek kadar azdir.(yataktan kastim bazanin kendisi degil icindeki dosektir) Ciftler evlerinde, cift kisilik bildigimiz normal yatak iskeletinin uzerine 2 tane tek kisilik yatak koyarak uyurlar. Genelde ayni desen tek kisilik carsaflardan 2 tane alirlar. Boylece yataklar birbiriyle uyumlu olur.
      
         Ilk gordugumde asiri derecede sasirmistim. Hic kimse gece yatarken, iki yatagin arasinda olusan bosluktan rahatsiz olmaz. Garip :) Otellerde ise durum daha da vahimdir. Odanizda bir tane cift kisilik yorgan olmasi gerekirken, iki tane tek kisilik yorganla karsilasirsiniz. Heeey, kimse burda esine sarilarak uyumuyor mu ? Otel gorevlisine neden cift kisilik yorganiniz yok diye sordugunuzda alacaginiz cevap sudur: ''Otel olarak politikamiz; calisanlarimizin da rahatini musterilerimize sagladigimiz gibi saglamaktir. Iki kisilik yorganlari temizlik sirasinda kaldirmak, tasimak tek personel icin zor oldugundan, tek kisilik yorganlari tercih ediyoruz'' :) Evet gercekten duyacaginiz sey budur, abartmiyorum. Tecrube konusuyor :)

      Evlerdeki bahanede bundan pekte farkli degildir. Magazalarda cogunlukla cift kisilik yatak yerine, tek kisilik yataklarin satilmasinin sebebi Hollandali hanimlarimizin evde yalnizken cift kisilik yatagi havalandirmak icin cevirmek istediklerinde cok yorulduklari yada carsaf gecirirken tek baslarina cok zorlandiklariymis. Allahtan Kurtulus Savasi Hollanda' da olmamis, buyuk  toplari tasimak zor oluyor diye yasa cikarip savasi, bayanlarin tasiyabilecegi kucuk kucuk mermilerle yaparlardi :))



 









    Tabiki benim gibi dusunup, cift kisilik yatak yerine 2 tane tek kesilik yatak almanin sacma ve sinir bozucu olduguna inaniyorsaniz Hollanda' da yapabileceginiz 3 sey vardir:

1- Cok nadirde olsa bazi magazalarda cift kisilik yatak satilir. Bu magazalari arayip bulmak yapacaginiz en makul seceneklerden biridir. Ya da hemen hemen her sehirde bulunan Turk mobilya dukkanlarina gidebilirsiniz. Istikbal, Yatas, Kelebek, Mondi, Bellona ve Dogtas benim bildigim burda bulunan Turk markalarindan bazilaridir. Buralarda yatak, baza vs de satilmaktadir ve cift kisilik yatak mutlaka bulunur. Sehir olarak Utrecht teki mobilya/ev esyalari caddesi ''Woonboulevard'' ugramaniz gereken caddelerden bir tanesidir. Fakat gunun erken saatlerinde gitmeye calisin. Cunku Hollandada hemen hemen her magaza, aksamustu 5-6 arasi kapanir (bazi gunler ve kosullar haricinde, o konuya daha sonra deginecegim). Ayrica http://www.woonboulevardutrecht.com/  da buranin websitesidir. Hangi saatlerde acik oldugundan, hangi markalarin yer aldigina kadar bir cok bilgiyi bu adresten ogrenebilirsiniz. Utrecht woonboulevardin yani sira Rotterdam , Amsterdam, Den Bosch dada Turk mobilya magazalarini kolaylikla bulabilirsiniz. Bu sehirler tabiki turk mobilya magazalari olan yegane yerler degildir. Sadece benim bildiklerimden bazilaridir.



2- Asagidaki resimlerde gordugunuz gibi adina ''topmatras'' yada ''toper'' denen bu ince yataklardan satin alip, almis oldugunuz 2 tane cift kisilik yataginizin uzerine koyup onu tek kisilik yatak haline getirebilirsiniz. Hollandalilarin bir kismi da bu yontemi kullanir.


 





3- Son yontemimiz ise ara parcasi almaktir. Bu parca, kucuk bir parcadir ve yatak dokusuyla ayni dokuya sahiptir. Iki yatagin arasina konur, boylece yataklar arasi bosluk doldurulur .Genelde bir kac farkli cesiti olsa da en yaygini T seklinde olanidir. Boylece tum bosluklari doldurur.




  
     Yok efendim arasi icin ayri parca almak, yok tepesi icin ayri bir parca almak vs vs yerine bence en mantiklisi gidip duzgunce cift kisilik yatak alip esimizle sarilarak misil misil uyumaktir :))
    
                             Herkese mutlu ruyali, sicacik uykular diliyorum :)))


  

2 comments :

  1. ""Allahtan Kurtulus Savasi Hollanda' da olmamis, buyuk toplari tasimak zor oluyor diye yasa cikarip savasi, bayanlarin tasiyabilecegi kucuk kucuk mermilerle yaparlardi :)) ""
    çok iyiydi :)) ilk kez gördüm yani mantıklı aslında ama yok yaaa ben yatamam öyle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) o kadar usengecler ki hayatta savas falan yapmazlardi :)) bizde yatamadik oyle direk cift kisilik yatak bulduk :))

      Delete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)