deneme

deneme

Friday 10 January 2014

Hollandali Nasrettin Hoca

Follow my blog with Bloglovin   




(=^.^=)Gunesli guzel bir gunden herkese kucak dolusu sevgiler (=^.^=)




Dun  esimle buz pateni yapmak ve biraz da kafa dagitmak icin  Amsterdam yakinlarinda bulunan Hoofddorp  kasabasina gittik.






     Eger siz de Hoofddorp' a gittiyseniz, Hoofddorp' un farkli farkli yerlerinde esege ters binen cocuk heykellerini gormussunuzdur. Akliniza benim gibi ''aaa Hollanda' da da Nasrettin Hoca varmis'' dusuncesi gelebilir. 



    Hollandali Nasrettin Hoca'nin hikayesi bizimkinden cok cok farkli. Dik Trom esegin uzerinde gordugunuz tombik cocugun ismi ve bu cocuk Hollandali yazar Johan Lapwing' in en unlu romaninin karateridir. Hatta romanlarindan bir cok film yapilmistir. 
    Bizim Nasrettin Hocamiz 1200' li yillarda yasamis fakat Dik Trom karakteri 1800' lu yillarda yazilmistir. Aralarinda buyuk bir zaman farki vardir. Dik Trom' asiri yaramaz, biraz muzur, zeki bir cocukmus. Bu yonuyle Nasrettin Hocayla benzerlikleri vardir. Hatta bu kadar yaramaz bir karakter oldugu icin, yazar kitabini yayinlayacak yayin evi bulmakta zorlanmis ve ilk kitap yazildiktan ancak 8 yil sonra satilabilmis. 



Dik Trom ile Nasrettin Hoca birbirinden tamamiyle farkli kisilikler ve farkli olaylardir. Bi kere Dik Trom cocuk kitaplarindaki bir hayali karakter ve Nasrettin Hoca gercek, yasamis bir insandir. Birisi cocuk, digeri yetiskin adamdir.

Neden Dik Trom heykellerini sadece Hoofddorp' ta goruruz ? Cunku yazar Hoofddorplu oldugu icin dik Trom heykelleri sadece Hoofddorptadir. Hatta burada Dik Trom isimli restaurantlarla da karsilasabilirsiniz. 








24 comments :

  1. Hımm ilginç. Benzerlik hakikaten şaşırtıcı olmuş :)

    ReplyDelete
  2. ne güzel bişi ya.
    insan ne kadar evrensel bi varlık ya.
    kültür de böle işte evrensel di mi.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet kesinlikle, herkes birbiriyle etkilesim icerisinde bu cok hos bisey :)

      Delete
  3. evet,deep gibi düşünüyorum ben de.işin özü evrensellik;
    teşekkürler aner bizi bilgilendiriyorsun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asil ben tesekkur ederim benim icin bir zevk :)
      Bende ayni dusunuyorum etkilesim cok hos birsey
      :*

      Delete
  4. konuyla alakalı değil ama bir şey soracağım amstrdamdayken nehir kenarında bir iskelede yakılmış mumlar ve konmuş çiçekler gördük. sanırım birilerinin anısına. konu nedir, bilgin var mı?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konuyla ilgili acikcasi bilgim yok haberlerde falan okumadim ama buyuk ihtimal iskeledeyse onemli kaptanlardan biri olmus olabilir, dedigin gibi onun anisinadir. boyle seylere cok onem gosteriyorlar cunku ama dedigim gibi kesin bir bilgim yok

      Delete
  5. Çok ilginç Benzerlik şaşırtıcı :))

    ReplyDelete
  6. Benziyor gerçekten . Bir şekilde Nasrettin Hoca hikayelerinden etkilenmiş olabilir diye düşündüm . Bilgilendirdiğin için teşekkürler canım , sevgiler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bende ayni dusunuyorum, Dik Trom hikayeleri bizden yuzyillar sonra ortaya ciktigindan etkilesim olmus olabilir dusuncesi bendede war :)
      Pis Hollandalilar lalelerimizi calarken nasrettin hocayida calmislar :)

      Delete
  7. Bu heykelden bir sürü varsa yapmak uzun sürmüştür sonuçta detaylar falan filan çok. Zor ama eğlenceli ya heykel yapımı. Ben en fazla çömlek yaptım boyadım gerçi o yani. :D Bir ülkede de buzdan bir ev var diye duydumda neresiydi hiiç bilmiyorum.Hiç duydun mu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buzdan evi bilmiyorum ama ice cold bar var amsterdamda tamamen buzdan yapilma bi onu biliyorum bide norvetemi isvectemi buzdan otel war :)
      Buzdan evde bizim ev :) su an kaloriferlerimizde sorunumuzz oldugundan evimiz buzdan ev artik acikliyorum :))

      Delete
    2. Evet evet norveçteki galiba black-death metalden aklımdaydı ev diye kalmış ama nedense tvde duymuştum :D bak şimdi ben bile hissetmiş kadar oldum soğuğu umarım düzelir canım.

      Delete
  8. Cok hosmus ya :) yazilarina bayiliyorum bu arada canim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cok tesekkur ederim, cok mutlu oldum simdi :))

      Delete
  9. Nasrettin Hocanın oğlu olsa bukadar benzer olurdu. :)
    Bilgi için teşekkürler Anercim çeşit bir benzerlik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet dogru diyosun :))
      Rica ederim ne demek benim icin bir zevk :))

      Delete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)