Tuesday, 10 December 2013

Tum Organlarini Yenileyebilen Tek Hayvan- AXOLOTL



                  


                 (=^ . ^=) Herkese Kocamaaan Bir Merhaba (=^ . ^=)




       

       Bugun sizlere National Geographic' in En Ilgincler Top 10 u dahil, bir suru farkli bilim/doga dergilerinin ''Ilginc Hayvanlar'' listelerine giren ve bu listelerde 1 numaraya kadar ulasan, cok sirin fakat bakimi biraz ozen gosteren bir hayvandan bahsedicem.



Axolotl' lar (aksolotuhl diye okunur) bir cesit su semenderleridir. Diger su semenderlerinden farklari larvayken metamorfoz gecirmedikleri icin su icinde yasamaya mahkumdurlar, kisacasi bu demek oluyo ki ''ayyy cok sirinmis dur elime aliim de biraz seveyim'' deyip akvaryumlarinin disina cikarirsaniz axolotlunuza veda edersiniz :)

            Bunun haricinde Axolotllarla ilgili ilginc bir kac bilgi vermek isterim;


1- Kalpleri ve beyinlerinin bir kisimlari dahil, tum organlarini yenileyebilirler. Inanilmaz rejenerasyon ozelliklerinden dolayi tip/genetik alaninda bilim insanlari tarafindan uzerlerinde en cok deney yapilan hayvandir. Bu kadar ileri duzeyde rejenerasyon yeteneklerinin sebebi hala cozulmus degildir. ( Bazi kertenkelelerin kopan kuyruklarini yeniledigini zaten biliyoruz fakat axolotllar kopan beyin parcalarini dahi yenileyebilirler)
   Biz insanlar belirli bir sayida sinir hucresiyle dogariz ve yenilememiz, tekrardan uretmemiz imkansizdir. Fakat axolotllarda boyle bir durum yoktur.

2- Kokenleri Meksikadir. Fakat Meksikalilar tarafindan yemek olarak kullanildiklarindan nesilleri tukenmek uzeredir. Ayrica dunyada sadece Meksikada' ki Chalco Golunde yasarlar. Ve gunumuzde bu golde 1200' den az axolotl kalmistir.

3- Etcil hayvanlardir. Ufak solucanlar, ufak baliklar,salyangozlar ve larvalarla beslenirler.

4- Goz kapaklari yoktur. Gorme duyulari fazla geliskin degildir, cok iyi koku alma duyulari vardir.

5- Iyi bakildiginda 10-15 yil yasarlar ve boyutlari 45 cm' e kadar cikabilir.

                             Lulu' nun solungaclarini ne kadar da guzel degil mi ?
 


Gelelim benim axolotllarima...Bir yil oncesine kadar axolotlun ne olduguyle ilgili en ufak bir bilgim yoktu. Taa ki esimle genel petshop gezilerimizden birini yapana kadar. Hollanda' da petshoplarda kedi, kopek satisi kesinlikle yasaktir. Fakat hamster, balik, kus, tavsan satilabilir. Bizde ne zaman disariya ciksak bazi petshoplar tavsanlari ve guineapigleri sevmemize izin verdikleri icin hep bu petshoplara gider biraz tavsan, guineapig sever geliriz :) Iste oyle gunlerden birinde baliklari izlerken bir akvaryumda inanilmaz farkli gorunuslu bir balik gorduk. Hemen ne oldugunu sorduk ve satici cocugun yeni ise girmesinden dolayi fazla bilgisi olmamasindan sadece gordugumuz uzayli gorunumlu seyin balik degil ''semender'' oldugunu ogrendik, buyulenmistik. Esim de bende inanilmaz begendik. Eve gidince ilk isimiz bu semenderin ne oldugunu bulmakti. Saatlerce hakkinda arastirip bilgi edindkten sonra, adinin axolotl oldugunu ogrendik. 

   Bu Kasim' da canim esim 31' inci yas gununu kutladiginda ona supriz yaptim ve Lulu' yu aldim. Inanilmaz mutlu oldu. Lulu' yu aldiktan bir hafta sonra yalniz kalmasini istemedigimiz icin ona arkadas Mudkip' i aldik ( ismini esim koydu, pokemonlardan mudkipe cok benzedigi icin ) Dort gun once de hamsterimiz icin mama almaya petshopa gittigimizde bir akvaryumun icinde kucuk, neredeyse can cekisen bir axolotl gorduk. Petshop calisanlarinin buyuk baliklara ayni akvaryuma koymalarindan dolayi, parmaklarinin cogu, kuyrugunun bir kismi ve tum solungaclari yenmisti, petshopcuyu biraz azarladiktan sonra onu da ordan kurtarmak icin satin aldik ve adini Gina koyduk. Su anda iyilesme asamasinda, her gecen gun daha da guzellesiyor.
Bu fotografi Ginayi eve getirip, akvaryuma biraktiktan hemen sonra cektik. Gordugunuz gibi hic boynuzu yok ( Ama cikacaklar )
 Asagidaki fotograflarida biraz once cektim, coktan Gina yeni evine alisti ve Mudkip ve Lulu tarafindan kabul edildi


    Bakimlari gercekten zahmetli. Oncelikle suyun derecesi cok onemli. Ilik su hayvani degiller o yuzden suyun derecesini surekli 22 derecenin altinda tutmaniz gerekiyor, Ozellikle 18-19 lar onlarin en sevdigi dereceler. akvaryumun bulundugu oda sicak oldugu icin suyun derecesini soguk tutmak en zorlandigimiz konu. Su isiticilari her yerde olmasina ragmen su sogutuculari, ya cok pahali yada her yerde yaygin degil. Ayrica suya buz ekleyip bir anda suyu dusurmekte axolotllari strese sokar bu da olumlerine sebep olur. Suyun sicakligi ayni duzelerde seyretmelidir. Akvaryumlari her iki gunde bir temizlenmelidir, yoksa cok kirlenir. Bu gibi seylere dikkat etmemiz gerekiyor. Suyun derecesini stabil tutmak en zor konu.

Bunun haricinde strese girdiklerinde kafalarinin yanindaki dal gibi gozuken boynuzlari ( Solungaclari) renk degistirir. (Beyaz axolotl eger saglikliysa solungaclari koyu kirmizidir, stresli veya hastaysa solungaclar pembe daha da kotusu beyaza doner. siyah axolotl da koyu kirmizi siyah karisimi olan solungaclar hafif kahverengiye doner.)

 Haklarinda biraz arastirdiktan sonra ne kadar egztik hayvanlar, ne kadar muhtesem olduklarini daha iyi anladim. Muhtesem olmalarinin yaninda Inanilmaz da sevimli hayvanlardir, izlemeye doyum olmaz :) Her zaman sizi sasirtacak bir sey yapmayi basarirlar ve kendilerine hayran hayran izlettirirler..

    Son olarak ta Lulu ve Mudkip' in yemek yerkenki videosunu gostermek isterim. Keyifli seyirler :)
 


  (=^ . ^=) Hafta sonunuz musmutlu, sicacik, huzurlu, keyifli ve bol patili gecsin (=^ . ^=)




















21 comments:

  1. gerçekten çok ilginç.
    yani bu laboratuar üretimi bişey dimi:?
    ilginç çok çok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siyah olanlari wild diye gecer. Bunlar dogada bulunur, esas renkleridir. Dogada varlar fakat nesilleri tukenmek uzere. Laboratuar uretimi olanlar bizim aldiklarimiz tabi.

      Delete
  2. Merhabalarr,
    İlgi alanlarımızın bu kadar benzer olması beni çok sevindirdi. Çünkü ben 15 senedir akvaryum sevdası olan biriyim ve kendim gibi akvaryum meraklısı bayan bir arkadaşım hiç olmadı :)) Hep erkekler seviyor diye kızıyordum. :))
    Sadede gelirsek bu muhteşem canlıları Türkiye'de bulmak neredeyse imkansız.. Hatta satışı yasak deniliyordu bir ara, nesilleri tükenme tehlikesinde oldugu için ve insan sağlığı için yeni tedaviler geliştirebilecekleri için..
    Çok şanslısınız gerçekten. Belki bir gün ben de bu muhteşem canlılardan besleme şansına erişirim..
    Sevgilerimle

    Sargita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba ne guzel baska akvaryum severle tanismak :) Esim sayesinde ilgim artti benimde akvaryum canlilarina, iyikide artmis :)
      evet sanirim turkiyede satilmiyorlar . Internette turkiyede evlerinde axolotllari olanlara denk geldim ama tabi nerden nasil aldilar bilemiyorum .
      Umarim en kisa zamanda sizinde axolotlunuz olur, gercekten izlemesi muhtesem :)
      Sevgilerimle :))

      Delete
  3. bende tam bu kız nerelerde diyordum bakımları zor olsada bu mücizevi hayvanların sahibi olman çok güzel tatlım bende ilerde küçük minik balıklarımın olduğu bi akvaryum istiyorum lulu mudkip ve ninaya selamlar :)
    öpücükler :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Burdayim canim :) Hollandaca calismaktan post giremedim :) sirf senin icin yazdi bu postu :)
      Onlarinda sana selami var ;)
      Optum coook bende :)

      Delete
  4. Çok seviyorum Axolotl'ları ama canlı yem yiyor ve canlı yemle besleniyor olmaları beni üzüyor ve bu yüzden besleyemiyorum :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayni sorun bendede oldu. Ben JBL markasinin novo-lotl diye gecen siyah inci buyuklugunde yemlerini kullaniyorum ondan . Esim bazen larva veriyor kiziyorum o zaman gidip dondurulmus yem aliyo. Ama Genelde bu dedigim pelletle besleniyorlar, canli olmamis oluyor

      Delete
  5. Bu yazıyı yayınladığın için çok sevindim :) çok tatlılar o pembiş küçük ayakları yerim ben :)) Ne yazıkki ben besleyemem çünkü japon balığına bile bakamıyorum hep ölüyorlar bu şirinlere kıyamam çok güzel ve değişik bir hayvan tıp alanında kullanılmasına hem sevindim hem üzüldüm hayvan deneylerine karşıyım çünkü ama insan ırkı da bir şekilde hayatta kalmalı ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayni fikirlere sahibiz. Kozmetikte kullanilmiyorlar rn azindan diye avutuyorum kendimi ama yinede sevinmiyorum tip alaninda canlilarin deney olmalarina. Ama uzun vadede parkinson ve alzeimer dahil bir cok hastaliga umut sagliyorlarmis. Senin gibi ikili duygularimda benim

      Delete
  6. alla alla duymadım hiç ve hemen ilgilencem öğrencem.
    bulursam da beslerim.
    heyoooooo yeni bişi öğrendiiim.
    :)
    çok şirinlermiş yaa.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) :) :) Evet kendileri pek bi sirinlerdir :) Bu arada Gina' nin bugun daha uzadi solungaclari yihuuuu :)
      Bulursan haber ver mail atayim bir kac bilgi daha verebilirim. Insanlari sikmamak icin yazmadim buraya :)

      Delete
  7. Çok ilginç bir hayvanmış :) bilgi için teşekkürler :) Bu arada blogun çok sevimli hemen talibe aldım yeni yazılarını merakla bekliyorum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hos geldin ozaman, iyi ki geldin :) Cok tesekkur ederim guzel yorumun icin :)
      Gorusmek uzere
      Sevgilerimle :)

      Delete
  8. Çook ilginç! Listelere bayılırım çok başarılı!

    ReplyDelete
  9. İlginç ilk defa görüyorum :)

    ReplyDelete
  10. Ben satın almak istiyorum nerden alabilirim link verin pls

    ReplyDelete
  11. Uzun uğraşlar sonucu Çek cumhuriyetinden bir firmayla irtibata geçtim ve sipariş verdim.Bu hafta elimde olacaklar.Tabi biraz fazlaca söyledim edinmek isteyenler olabilir diye.İstanbul'da ikamet etmekteyim edinmek isteyenler irtibata geçebilirler.İletişim numaram 05052864439.
    iyi hobiler herkese.

    ReplyDelete

Dusunceleriniz benim icin cok degerli, o yuzden elinizi korkak alistirmayin :)
Sevgilerimle :)